A "Mezítlábas Hölgy" újra Budapesten

A tavaly januári fellépése után a Hammond-orgona “királynője” Rhoda Scott ismét Budapesten ad koncertet. A világhírű jazz-zongorista ezúttal a Millenáris Teátrumban várja a hallgatóságot kedden este nyolckor.

Rhoda Scott New Jerseyben született. Hétéves korában kezdett orgonán játszani, abban a templomban, ahol metodista lelkész apja szolgálatot teljesített. Hamarosan hivatalos orgonakísérője lett a környék gospel és ifjúsági kórusainak. Később zongorázni tanult, de továbbra is az orgona maradt a fő hangszere. Zeneelmélet szakon szerzett mesterfokozatot a Manhattan Scool of Music-ban, miközben egy jazz zenekarban játszott. Azzal a feltétellel vállalta a szereplést, ha zongora helyett orgonán játszhat. Rövid időn belül a Hammond-orgona kiváló előadójává vált.

Rhoda Scott a világ legcsodálatosabb hangszerének tartja az orgonát, ezért vette le tiszteletből a cipőjét és azóta is mezítláb játszik. Pályatársai adták neki a “Mezítlábas Hölgy” becenevet. A világhírű orgonista zenéjében különböző stílusokat ötvöz. Játékában a jazz, a gospel, a néger spirituálé, a blues és a klasszikus zene motívumai egyaránt felfedezhetők.
Több mint ötven lemeze jelent meg, a legutóbbi a szintén világhírű pozanossal, Sarah Morrow-val.

A Mezítlábas Hölgy többször járt már Magyarországon, a hetvenes években egy ideig itt is tanult. Tavaly januárban az A38 Hajón adott teltházas koncertet. Kedd este nyolckor a Millenáris Teátrumban hallgathatja meg a közönség Rhoda Scott és Sarah Morrow közös játékát.