A mester, aki a kitartásban és a kemény munkában hisz

Ughy Imre
Ughy Imre - © Fotó: MA
Tiszaújváros – A kuratórium elvárásait látva nem mondható véletlennek, hogy Ughy Imre kajakedző is a díjazottak között szerepelt.

A pályázati kiírás szerint a MOL Mester-M Díj azoknak az áldozatkész tanároknak, edzőknek a munkáját ismeri el, akik ösztönzik a tehetséges gyerekeket, szakmailag és emberileg tanítványaik példaképei. A több száz pályázatból végül tíz darabot értékelt díjjal a kuratórium. Köztük volt a Tiszaújvárosi Ughy Imre is, aki közel negyvenhárom éve neveli a sportág utánpótlását. Munkájával és személyiségével nagyban hozzájárult, hogy Tiszaújvárost a legjobb 10-ben emlegessék a hazai kajak-kenu mezőnyben.

Mégis maradt

A műszaki főiskolát végzett Ughy Imre nem kajakedzőnek készült. Úgy tervezte, hogy versenyzői pályafutása végén visszatér szakmájához és leteszi a kajaklapátot. Az aktívan formálódó tiszaújvárosi kajak-kenu élet mégis a pályán marasztalta.

A hatvanhat éves szakember szeretettel emlékszik vissza az első kenus élményére, amelyet Budapesten egy Margit-szigeti csónakházban szerzett. Barátaival látogatott oda, akik mind szerettek volna belevágni valamilyen vízi sportba. Sorsformáló pillanat lett ez az életében: a természet közelsége és a jó közösség hamar magába szippantotta. Később csatlakozott a Budapesti Építők SC-hez. Kezdőként még kipróbálta magát a hatoskenuban is, de végül a kajak lett a szenvedélye.

Huszonhat éves koráig versenyzett. Ezalatt végigjárta a ranglétrát: volt ifi-, junior- és felnőttválogatott is. Nem tartotta magát csúcsversenyzőnek, hiszen ekkoriban élte a hazai kajak-kenu sportág a virágkorát, mégis sikeres karriert tudhat maga mögött. Volt vb-tartalék, és számos nemzetközi versenyen rajthoz állt. 1975-ben érkezett Borsodba, az akkori Leninvárosban ugyanis felpezsdült a víz: formálódni látszott egy igazán erős közösség. A mester úgy emlékszik, egyből beleszeretett a Tiszába. A nagy hajóforgalmat bonyolító Duna után lenyűgözte a csendes Tisza természetes varázsa.

1977-ig tartott a sportolói pályafutása, ezután fordult csak az edzői munka felé. A fiatal városban minden adott volt az utánpótlás neveléséhez. Ughy Imre mellett a sportágnak olyan legendás arcai vonzották a vízhez a gyerekeket akkoriban, mint a világbajnok, olimpiai bronz- és ezüstérmes Rakusz Éva. Bár a technikai fejlődés és a rohanó életvitel elszippantja a gyerekeket a mozgástól és a sportoktól, a kajak népszerűsége szerencsére mindmáig töretlennek mondható. A kajakozás nemcsak egy vagány, nagy versenyrendszerrel rendelkező szakág, de a legsikeresebb olimpiai sportágunk egyben. Emellett a vízi környezet is vonzza a természetbarát fiatalokat.

Kitartás, állóképesség

Ughy Imre szerint a jó kajakos ismertetőjegyei a kitartás és a kiváló állóképesség. Mivel egy eszközzel végrehajtott műmozgást végeznek idegen környezetben, így a tanulási időszak fontosabb, mint más, készségalapú sportokban. Emellett egyre fontosabb a szülők elkötelezett hozzáállása is, hiszen nemcsak a felszerelések nagy részét kell beszerezniük gyermekük számára, de a versenyek miatt a győri, szegedi utazások sem ritkák.

Számos kiváló sportolóval dolgozott együtt, mint például az ifjúsági vb-aranyérmes Angyal Ákos, vagy az Európa-, világ- és olimpiai bajnok Kökény Roland. Persze mostani csoportjában is akadnak kimagasló tehetségek, akik közül talán Horváth Maja a legígéretesebb. Ughy Imre büszke arra, hogy a tanítványai jó szívvel emlékeznek vissza e nevelése alatt töltött időre. Véleménye szerint az edzői tevékenység nem munka, nem teher, hanem hobbi, szerelem, mely során a legfontosabb ennek a lelkesedésnek az átörökítése a következő nemzedékre.

ÉM-BM