A Messenger amerikai szonda közelről megnézi a Merkúrt

A Messenger amerikai űrszonda a jövő héten közvetlen közel repül el a Naprendszer legbelső és legrejtélyesebb bolygója, a Merkúr mellett – jelentette be csütörtök hajnalban az amerikai űrhivatal.

A robotűrhajó 201 kilométerre fogja megközelíteni a Merkúrt, és több mint 1200 felvételt készít majd a bolygó kráterekkel borított felszínéről.

A Merkúrról – bár nincs messze a Földtől – keveset tudunk, mert megközelítése nagyon kockázatos a Nap óriási vonzása és pusztító sugárzása miatt.

A Messenger idén januárban már elrepült a Merkúr mellett, a jövő héten azt az oldalát fogja nézni a bolygónak, amelyet januárban nem látott. A program szerint jövő szeptemberben harmadszor is megközelíti a bolygót.

A Messenger magasságmérővel méréseket végez a felszínről. Ezeket a domborzati adatokat összevetik majd a korábbi nagy felbontású felvételekkel.

A kutatókat első sorban a Merkúr légkörét meghatározó fizikai folyamatok és a bolygó mágneses mezője érdekli.

A januári közelrepüléskor a kutatók megállapították, hogy a Merkúr hatalmas síkságai közül sokat vulkáni tevékenység alakított ki.

A Messenger előtt csupán egyetlen szonda járt a Merkúr közelében, az amerikai Mariner 10, amely 1974-1975-ben háromszor repült el a bolygó mellett.