“A mesére szükségük van”

A Mumus, az évad első premierje Miskolcon. Színházi varázslat gyerekeknek. A Mumus [.pdf – 46KB] Mumus főpróba 2007.09.19. 

Miskolc – Gyerekeknek szóló darabbal kezdődik az évad a Miskolci Nemzeti Színházban. Szeptember 21-én, a Kamaraszínházban mutatják be Rákos Péter és Bornai Gábor gyerek-musicaljét, amelyet Seres Ildikó rendez. Erről is kérdeztük a rendezőt.

ÉM: Miért pont ez a darab?

Seres Ildikó: Tavasszal, Halasi Imre direktor felkérése után sok mesedarabot olvastam el. A választásban az egyik fő szempont az volt, hogy a darab a színészeknek és a nézőknek egyaránt örömet okozzon. A Mumusról már sok jót hallottam, de nem ismertem. Mivel a KFT együttes humorára mindig is vevő voltam, amikor kiderült számomra, hogy a dalok és dalszövegek szerzője a KFT-s Bornai Tibor, szinte biztos voltam benne, hogy ez lesz a befutó.

ÉM: Nem ez az első rendezése, de minden eddigi rendezése gyerekdarab volt. Miért?

Seres Ildikó: Gyakorló anyaként azt remélem, értek a gyerekek nyelvén. Drámapedagógusi diplomamunkám pedig az ifjúságnak szóló zenés színházról írtam. Fontos és felelősségteljes dolog a gyerekek ízlésének nevelése, és egyáltalán nem találom lenézendő feladatnak nekik rendezni vagy játszani. Ez a negyedik mesedarab, amit rendezek. Az első a Csukás István által írt Ágacska volt, éppen öt éve. Aztán jött egy nem hivatalos színházi mese, a Hókirálynő, amit a Téli Fesztivál kérésére rendeztem meg a Játékszínben, az akkori színésznövendékeimnek. Az elmúlt évben pedig Romhányi József és Fényes Szabolcs sziporkázó mese musicalét, a Hamupipőkét állítottam színpadra a Kamaraszínházban.

ÉM: A mai gyerekeket már nem ijesztgetik mumussal, egészen más mesékhez szoktak. A rendezés mennyire próbál azoknak az elvárásoknak megfelelni, amire a mai kicsiknek szükségük van?

Seres Ildikó: A világ sokat változott az én gyerekkorom óta, de a színházi varázslatra a mai gyerekek is nyitottak. Talán magasabb az ingerküszöbük, talán vizuálisan is többet kell nyújtani nekik, hiszen a TV, a számítógépes játékok, filmek képi világán nevelkednek. De az egyedfejlődés állomásain ők is ugyanúgy átmennek. És a mesére nekik is szükségük van.

ÉM: Be lehet hozni a színházba hagyományos mesével a mai gyerekeket?

Seres Ildikó: Úgy látom, boldogan jönnek, és nagyon élvezik a klasszikus meséket is. A színház izgalmas világ a gyerekek számára és közel áll a lelkükhöz. Ha jó az előadás, akkor mindegy, hogy klasszikus, vagy mai, ahogy a felnőttek számára is.

ÉM: A premier előtt megmutatja szakértő zsűrinek, azaz a lányának a darabot?

Seres Ildikó: Igen. Ez az Ágacska óta így van. Igénylem Hanna kritikáját, és mivel jó szeme és ízlése van, adok is az észrevételeire.

ÉM: Számos musical, operett, drámai szerep után, hogyan jött a rendezés ötlete?

Seres Ildikó: Huszonötödik éve vagyok a pályán. Sok zenés rendezővel volt dolgom és sokszor éreztem úgy, hogy ezt én másként, netán jobban csinálnám. Persze ez kevés hozzá, kell a lehetőség és a bizalom a színházvezetőség részéről. Hiszen gólt rúgni is csak akkor lehet, ha labdához jutsz.
hirdetés
hirdet�s