A mértékadó szlovák pártok nem tartanak a magyar párt radikalizálódásától

Nem várható a szlovákiai magyar párt radikalizálódása amiatt, hogy a szombati révkomáromi tisztújító kongresszuson Csáky Pált választották elnökké – vélik a mértékadó szlovák pártok vezetői. Korábban, még az MKP elnökválasztása előtt, több elemző is azt fejtegette, hogy Csáky nézetei közel állnak a radikálisnak mondott Duray Miklóséhoz, ezért az egész párt radikalizálódásától lehet tartani Csáky győzelme esetén.

A szlovák miniszterelnök, Robert Fico szociáldemokrata pártjából a főként külpolitikai kérdésekkel foglalkozó Boris (ejtsd: borisz) Zala elnökségi tag nem tart a Magyar Koalíció Pártjának radikalizálódásától. Zala úgy gondolja, hogy Csáky győzelme nem vezet konfliktuskeltéshez. Sőt, azt mondta, hogy Csáky politikai szempontból nem áll közel Durayhoz. “Duray régi ellenfele Bugár Béla eddigi elnöknek, s élt a lehetőséggel, hogy alternatív jelöltet támogasson. Ez személyes ügy, nem az MKP politikai koncepciójáról van szó” – magyarázta Zala, arra a tényre utalva, hogy Duray Bugárral szemben Csákyt támogatta.

A szlovák közvélemény nagy része a Csákyt megválasztásakor nyíltan támogató Duray Miklóst, a párt harmadik erős emberét a legradikálisabb szlovákiai magyar politikusnak tartja. Csáky azonban hangsúlyozza, hogy Duray – a most létrehozott stratégiai alelnöki poszton – csak az ötödik helyen áll a párthierarchiában. A Csákyval szemben alulmaradt eddigi elnök, Bugár Béla szombaton kijelentette: ő Durayt nem jelölte volna alelnöki posztra. Csákyt azonban reálpolitikusnak tartja, aki tudja, miként politizálhat az MKP Európában – tette hozzá Bugár Béla.

A szlovák pártok közül csak a radikális nemzeti erők kommentálják úgy Csáky megválasztását, hogy az MKP fel fogja vetni az autonómia kérdését. Így reagált Ján Slota (ejtsd: szlota), a magyarellenességről ismert Szlovák Nemzeti Párt elnöke és a háromszoros exkormányfő, Vladimír Meciar (ejtsd: vlagyimír mecsiar), a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom vezetője.