A mentőszolgálat 119 millióért 24 Ford Focus Combit és 2 VW Passat Combit vásárolt idén

Az Országos Mentőszolgálat összesen 24 Ford Focus Combi gépkocsit szerzett be, darabonként nettó 3 millió 676 ezer forintért, két VW Passat Combi típusú autót vásárolt egyenként nettó 6 millió 523 ezer forintért, valamint vett kevesebb mint 8 millió forintért egy tehergépkocsit – közölte a Független Hírügynökség megkeresésére Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója. A szóvivő válaszában felhívja a figyelmet: az OMSZ nem konkrét személyek, hanem egyes feladatok ellátására szerezte be ezeket a személygépkocsikat, valamint a tehergépkocsit.

A szóvivő válaszából kiderül: az OMSZ a mentőkocsikon kívül megyénként úgynevezett kárhely-parancsnoki gépkocsikat is üzemeltet, amelyeket tömeges balesetek esetén használnak. Az eddig használt ilyen gépkocsik több mint 10 évesek, zömében 1992-es évjáratúak, ezért Győrfi Pál szerint cseréjük indokolt volt.

A nettó 3 millió 676 ezer forintba kerülő Ford típusú kárhely-parancsnoki autókon kívül a két VW Passat Combi típusú kocsi főigazgatósági jármű lesz, amelyek szükség esetén megkülönböztető jelzést használva az operatív mentésben is részt vehetnek – áll a válaszlevélben. A szóvivő felhívja a figyelmet, hogy korábban e feladatokra “8-as kategóriájú” autókat használtak, most alacsonyabb kategóriájú gépkocsit szereztek be.

A szóvivő közölte azt is: a 8 millió forintál kevesebbe kerülő emelőplatós tehergépkocsival az anyagellátás, szállítás feladatait a korábbinál hatékonyabban tudják ellátni.

A dokumentum szerint a gépkocsi-beszerzést a 2008. évi költségvetés pozitív egyenlege tette lehetővé. Ráadásul, mint írják, a közbeszerzés olyan sikeres volt, hogy a kiíráshoz képest 50 százalékkal több járművet tudtak vásárolni.

Arra a kérdésre, hogy a személygépkocsik mellett vásárolt-e az OMSZ idén mentőautókat is, a következő választ küldte a szolgálat: ez a gépkocsi-beszerzés nem a mentőkocsi-beszerzések terhére történt. A mentőkocsikat európai uniós forrásából veszik majd meg. A válasz szerint ezek beszerzéséhez több milliárd forintra van szükség, egyetlen eset-rohamkocsi ára körülbelül 25 millió forint, a beszerzés pedig hosszabb ideig tart.