A méltó időskor otthona Szerencsen

A méltó időskor otthona Szerencsen
A méltó időskor otthona Szerencsen - © Fotó: mengyiroland.com
Szerencs – Az erős, egészséges társadalmaknak- mint a magyar – át kell tudni venni a nagycsaládoktól a gondoskodás felelősségét – szólt a közösségi feladatról dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke Szerencsen, a Gyémántkapu Idősek Otthona új épületrészének a szerdai avatásán. Az ünnepségen részt vett Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament képviselője is.

Az idősek kulturális műsorát követően Pazonyi Zoltán igazgató köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a 2006-os nyitás óta gyakorlatilag telt házzal üzemelnek. A folyamatos igények miatt vágtak bele a bővítésbe, a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól elnyert támogatásnak köszönhetően 50-ről 75-re emelkedett a férőhelyek száma, valamint 10 új munkahelyet teremtettek.

„Gyorsan öregedő társadalomban élünk”- jelentette ki Pelczné dr. Gáll Ildikó. Az idős korban pedig két alapvető dologra van szükség, az ellátás biztonságára és a szeretetre. Ezeket természetszerűen a család tudja a legjobban biztosítani, ahol ez valamilyen okból nem megoldható ott otthonszerű ellátásra van szükség. Erre jó példa ez az intézmény, amely jól illeszkedik a város és térsége életébe. Az EP képviselő kitért arra is, hogy a intézmény bővítése egyben munkahelyteremtést is jelent. Kiemelte, hogy mindez uniós támogatással valósult meg.

„Milyen sokat változott a világ az elmúlt száz, ötven évben. A régi Magyarország másképpen gondoskodott az idősekről, a hagyományos nagycsalád modellje azonban eltűnőben van”- vont mérleget a változásokról dr. Mengyi Roland. A hagyományos három generációs nagycsaládok felbomlottak, s ennek következtében az idősek ellátását is új alapokra kellett helyezni. Az erős, egységes társadalmak ezt a feladatot át tudják venni és méltó időskort tudnak biztosítani a szépkorúaknak. A gondoskodás színvonala a közösségeket is minősíti. A projektre kitérve kiemelte: a forintok rideg világa mögött látni kell az idősekről történő gondoskodást, valamint, hogy az ezzel kapcsolatban létrehozott új munkahelyeknek köszönhetően tíz szerencsi családnak sikerült biztosítani a megélhetését.

Koncz Ferenc szerencsi polgármester köszöntőjének a középpontjában az emberi méltóság állt, amely biztosítására különösen oda kell figyelni az idősek esetében, hiszen már rászorulnak mások segítségére. Sokszor járt az otthonban, s lakók derűjét látva ez itt rendben van. Méltatta a projekt során megvalósult munkahelyteremtést is.

Csejoszki Szabolcs görög katolikus parochus megáldotta, megszentelte az épületet, majd a díszvendégek átvágták a nemzeti színű szalagot.

– Csontos László sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat –