A mellrákról képekben „mesélnek” az érintettek Miskolcon

Akt.:
A kiállítás megnyitóján
A kiállítás megnyitóján - © Fotó: Kozma István
Miskolc – A Mellrákinfó-Borsod Együtt könnyebb fotókampánya szerdától a megyei kórház klinikai onkológiai és sugárterápiás centrumában látható.

Mint ismert: a Térerő Közösségi Alapítvány által megszervezett Élő Adás rendezvényen az egyesület 825 ezer forintot gyűjtött össze, hogy megvalósíthassák fotókampányukat. Az ennek keretében elkészült húsz képet először a Herman Ottó Múzeumban állították ki. A képeken érintett hölgyek láthatók az MVLC Miskolci Vízilabda Club sportolói társaságában.

A szerdai kiállítást Csöbör Katalin országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, a fotókampány felhívja a figyelmet arra, hogy ez a betegség gyógyítható, ha idejében felismerjük. „A betegségek kezelésénél természetesen fontos az orvosi kezelés, de a lelki erő, a támogatás legalább annyira szükséges” – fogalmazott.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Dr. Asztalos Ágnes megyei tisztifőorvos a szűrés fontosságát hangsúlyozta, elmondva, a mellrákszűrésekre megyénkben a behívott nőknek csupán a fele megy el, Miskolcon még rosszabb a helyzet, itt csak harmaduk érzi fontosnak ezt a vizsgálatot.

Remény, jövőkép

Dr. Tiba Sándor, a megyei központi kórház főigazgatója örömét fejezte ki, hogy intézményében kapott helyet a kiállítás. „Azoknak, akik az onkológiai centrumban megfordulnak, reményt, jövőképet adhatnak a fotók” – fogalmazott.

A betegszervezetek, mint például a Mellrákinfó-Borsod, szükségességéről beszélt megnyitójában dr. Révész János, a centrum vezető főorvosa. Mint mondta, a beteg és orvos viszony átalakulóban van, ezért is elsődleges, hogy ilyen és ehhez hasonló egyesületek, civilek segítik a betegeket.

– ÉM –


A szerdai fotózáson
Miskolc - Vízilabdások és mellrákban érintettek fotózásán vehettünk részt, egy későbbi projekt része ez. Fotósorozatot készített szerdán a Borsodi Mellrák­infó Egyesület és a Miskolci Vízilabda Club. Hogy hogyan? Az előzmények májusra nyúlnak vissza: a Térerő Közösségi Alapítvány kitalálta, mecén...

Résztvevők, háttérben a kiállítás egyik fotójával
Miskolc - Mellrákban érintett nőkkel fotózták a sportolókat. Több fotó készült, mint tervezték, mert a vártnál több nő érkezett az augusztus eleji fotózásra. A Miskolci Vízilabda Club részéről pedig nyolc játékos vállalta, hogy modellt áll a Mellrákinfó Egyesület borsodi csoportjának kampányához....