A Méliusz Rádió a református értékeket közvetíti

Csaknem száz hallgató 6500 gyakorlati órán 350 ezer műsorpercet állított elő az elmúlt év során a Méliusz rádiónál. A kisközösségi állomás tavaly október 31-én, a reformáció világnapján kezdte meg műsorának sugárzását a 88 megahertzen.

A rádió kettős célt szolgál: egyrészt a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola kommunikáció szakos, rádióra specializálódott hallgatóinak ad gyakorlási teret, másrészt a református egyház értékeit közvetíti a világnak. Jelenleg évfolyamonként mintegy 40-50 hallgató választja szakirányként a rádiózást. Ők a Méliusz rádiónál teljesítik mind évközi, mind nyári gyakorlatukat.

A műsorkészítés összes mozzanatában részt vesznek, legyen szó akár a műsorvezetésről, szerkesztésről, hírírásról, stúdióbeszélgetésről, de külső helyszíneken is készítenek felvételeket, s utána ezeket montírozzák.

Általában három- vagy ötfős csoportokban dolgoznak a műsorkészítés fázisának megfelelően. Az évközi gyakorlat heti két-három órát tesz ki, ezt félévente tömbösítve teljesítik a hallgatók, ami 30-40 órát jelent szemeszterenként. Emellett a rádiós szakirány speciálkollégiumainak felét is itt töltik a hallgatók, míg a másik felét az elméleti továbbképzés jelenti.

– Azok a hallgatók, akik a kezdetek óta a rádiónál dolgoznak, az órákon is érezhetően jobb teljesítményt nyújtanak – mesélte Dr. Nagy Zoltán, a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola kommunikációs szakcsoportjának rádiós szakirányáért felelős főiskolai docense. A Méliusz rádió mint az ország első tanrádiója a későbbiekben sem akar bekapcsolódni a helyi rádiók diktálta versenybe. Továbbra is értéket akar közvetíteni, amellett, hogy erőteljesen megkülönböztethető a többi rádiótól.

– Pozitív és negatív kritikák is érnek minket, ezen látszik, hogy hallgatnak, és persze témajavaslatokat, meghívókat is rendszeresen kapunk – mondta a docens.

– TPL –