Friss hírek

2009.12.23. 11:58

Jövõre ösztöndíjat kapnak a hiányszakmát tanulók

<p>Ösztöndíjat kapnak 2010-tõl azok a szakmunkás tanulók, akik hiányszakmát tanulnak - ismertette a múlt heti kormánydöntést Török Zsolt, az MSZP országgyûlési képviselõje. Régiónként 10 szakmát jelölhetnek meg a fõként munkaadókból álló tanácsok, a hallgatók pedig havonta 10-30 ezer forint támogatást kaphatnak. A kormány csaknem 2,1 milliárd forintot biztosít a programhoz.</p>

Februártól 15 ezer diák kaphat szakmunkás ösztöndíjat, amennyiben valamely hiányszakmát kívánja elsajátítani - mondta szerdán Török Zsolt. Az MSZP országgyûlési képviselõje hozzátette: régiónként 10-10 ilyen szakmát határozhatnak meg a tanácsok. A listát félévente vizsgálják majd felül, ám aki egyszer bekerült a programba az iskola végéig kap támogatást, még akkor is, ha a tanult szakmája már nincs a frissített felsorolásban. A kormányrendelet lehetõvé teszi, hogy késõbb akár több szakma is felkerülhessen ezekre a listákra.

A diákok jövõ februártól - az elsõ hét hónapban - havonta 10 ezer forintot kapnak, majd a tanulmányi átlag alapján differenciálják a támogatást. Az ösztöndíjat nyáron is folyósítják, és nem veszítik el a többi támogatást sem a tanulók. Ösztöndíj 2,51-es átlag felett jár. A kitûnõ eredményt elérõ hallgatók 30 ezer forintot kapnak. Azon diákoknak, akik nem érik el a 2,51-es átlagot, felzárkóztató programot indítanak. Török Zsolt hangsúlyozta, hogy az ösztöndíj nem rászorultsági alapon jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!