A megyei első osztályról csak jövőre elmélkednek Bükk­zsércen

Akt.:
A Bükkzsérc Vattán is megszerezte a 3 pontot
A Bükkzsérc Vattán is megszerezte a 3 pontot
Bükk­zsérc – Már második a Bükk­zsérc a megyei II. osztályú labdarúgó-­bajnokság Közép csoportjában.

A bükkaljaiak tizenöt találkozójukból tízet megnyertek, két döntetlenjük mellett háromszor kaptak ki, eddigi teljesítményükkel 32 pontot gyűjtöttek, gólkülönbségük 48-16.

Még nem gondolkodunk a megyei első osztályon.” Kovács József

Az első öt közé

– Tizenöt esztendeje, 2001-től irányítom az együttest – kezdte Kovács József, a Bükkzsérci Labdarúgó Egyesület felnőttcsapatának edzője, majd hozzátette: – Akkor mentem el Hejőbábáról Bükkzsércre, tulajdonképpen haza. A nyáron, amikor nekivágtunk a bajnokságnak, az első öt hely valamelyikének megszerzését tűztük ki, és úgy látom, hogy jól mértük fel az erőviszonyokat. Jó szereplésünk értékét növeli, hogy hétközi edzést nem tartunk, nem tehetjük, mert mindenki dolgozik, vagy máshonnan jár hozzánk. A fiúk autodidakta módon magukat edzik, vagy kispályáznak, ezzel a műfajjal tartják karban a testüket, az izomzatukat.

Bükkzsércen – ez köztudott – minden ötös: jók a tárgyi feltételek, és a klub az anyagiak oldaláról is rendben van. Erről a „témakörről” így vélekedett Kovács József:

– Gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a titkunk, elvégre Bükkzsérc alig több mint ezer lelkes, mellesleg gyönyörű földrajzi környezetben fekvő település. A képlet egyszerű: mi nemcsak sportemberek, hanem barátok is vagyunk. Ez igaz a játékosokra, a vezetőségre, a polgármesterre. Utóbbiról annyit, hogy a falvakban csak ott megy a foci, ahol a polgármester hozzáteszi a magáét ehhez a műfajhoz. Ha valahol a község első embere nem támogatja a labdarúgást, akkor az nem is működik. Nézzük a körzetünket, csak hirtelenjében: a hozzánk közeli Mezőnagymihályban, Cserépfalun, Harsányban, Vattán, Kisgyőrött és Tibolddarócon kiválóan „muzsikál” a futball, akárcsak nálunk, köszönet érte Vasas Csaba faluvezető-elnökünknek. Mezőkövesd kisugárzásáról sem feledkezhetünk el: ugyan ki gondolta volna évekkel ezelőtt, hogy az NB I-es bajnokság ötödik helyén a „matyók” állnak majd. Szóval magányos farkasként labdarúgósikereket nem lehet produkálni még akkor sem, ha valahol átlagon felüli társaság jön össze.

Gyerekanyag nincs

Bükkzsércen is gondot okoz az utánpótlás-nevelés, de nem azért, mert nincs, aki csinálja, vagy nem futja rá a büdzséjükből. A nagyok keretét is ki kell egészíteni mezőkövesdi, hajdúnánási és tiszaújvárosi játékosokkal, s ugyanez vonatkozik az ifikre is. Cserébe persze valamit adni kell, Kovács József szavait idézve Bükkzsércen ez a valami a vendéglátás és a kiváló helyi levegő.

– A második helyen álló felnőttcsapatunk jó szerkezetű – folytatta az edző. – Igyekeztünk fiatalokat igazolni, hogy még sokáig együtt lehessen a gárda. Mi cseresorunkkal is büszkélkedhetünk, akik menet közben beállnak, nem gyengítést, hanem erősítést jelentenek. Hosszú kispadra egyébként szükség van, a sérülések, a betegségek, a munkahelyi elfoglaltságok vagy a kiállítások és a sárga lapok miatt. Mint szakvezető igyekszem rotálni a játékosokat, akik közül ki több, ki kevesebb játéklehetőséghez jut.

Kovács József arról is beszélt, hogy megítélése szerint a Közép csoport a legerősebb a három közül:

– Annak alapján ítélek, amit látok. A dél-borsodi körzetben jól áll a foci ügye, a létesítmények mindenhol meghaladják a megyei II. osztály szintjét, a klubok vezetői pedig elkötelezettek, maguk előtt látják a mezőkövesdi példát. A mezőnyt alkotó csapatok több mint fele gyakorlatilag azonos képességű, de a lejjebb lévőket sem lehet leírni. Meglepetést bárki okozhat, mindenhol könnyű elcsúszni.

Rangadó következik

A hét végén már a tavaszról előrehozott első fordulót játsszák a csapatok. A Közép csoportban a sorsolás szeszélye folytán csúcsrangadó következik, a Bükkzsérc – Emőd mérkőzést láthatják a nézők. A hazaiak 32, a vendégek 33 ponttal rendelkeznek, így amelyik együttes győz, listavezetőként telelhet.

– Emődön 1-0-ra kaptunk ki, most azonban biztos vagyok benne, hogy másképpen alakulnak majd az események – fogadkozott Kovács József. – Hazai környezetben ősszel egy kivételével mindegyik mérkőzésünket megnyertük, csak a Tiszalúccal ikszeltünk. Most minden vágyunk az, hogy diadalmaskodjunk. Taktikánkon nem változtatunk, mi valamennyi fellépésünkön támadó szellemben futballozunk. Nem rontjuk el a labdarúgást azzal, hogy beállunk bekkelni, az emődiek ellen is rohamozni fogunk, győzni akarunk.

Kérdésre válaszolva Kovács József szóba hozta az esetleges magasabb osztályt is:

– Pillanatnyilag még nem gondolkodunk a megyei első osztályon. Sok összecsapás van még hátra, a mondás szerint a hídon akkor kell átmenni, ha odaér az ember…

Kolodzey Tamás