A megyében nem járnak csúcsra

Msikolc – A regionális mentőfőorvos szerint Miskolcon és környékén különösen jó a helyzet: nem kell imádkozni.Azaz a megváltozott beutalási rend miatt nem tart tovább a betegek szállítása.

Csúcsra járnak a mentőautók az országban a kórházi átalakítások következményeképp: adta hírül az országos sajtó. Nem a betegek száma lett magasabb írják, hanem a megváltozott beutalási rend miatt tovább tarthat egy-egy beteg szállítása. A sajtóban Jász- Nagykun – Szolnok megyét emelik ki, ott olyannyira megnövekedett a mentők menetideje a nyilatkozatok szerint, hogy a meglévő öt rohamkocsi mellé további négyet kellene beszerezni az optimális kihasználáshoz.

Kritikus terület?


A mindszenti eset

Április elején történt, amikor országos vihart kavart az eset: egy mindszenti férfit szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, miután előtte saját felelősségére hazament a szentesi intézményből. Hódmezővásárhelyen azonban az elsődleges vizsgálatok szerint nem fogadták a beteget arra hivatkozva, hogy ellátása Szenteshez tartozik. Ezért a férfit egy mentőtiszt nélküli mentővel elindították oda, azonban útközben meghalt. Az eset politikai botrányt is kavart, a Fidesz szerint a mindszenti férfi az egészségügyi reform (a beutalási rend megváltoztatásának) első áldozata volt.
Az eset kapcsán írt cikkünkben Breitenbach Géza megjegyezte, megyénkben még nem fortdult elő, hogy egy kórház anyagi korlátokra való hivatkozással utasította volna el egy beteg fogadását. A betegeknek azt tanácsolta, legjobb, ha panaszaikkal a mentőket hívják.

Azt is olvashattuk, hogy vannak az említett szempontból különösen kritikus területek is az országban. A sajtó Miskolcot és környékét nevezi ilyennek. A hírportál szerint a mentőszolgálat ottani irányításvezetője kijelentette: „egyre gyakrabban foglalt az összes autójuk. Ilyenkor nem tudnak mást csinálni, mint imádkozni azért, hogy ne kapjanak újabb riasztást.”

– Valamit erősen félreérthetett az újságíró – mondta lapunknak Breitenbach Géza, az Országos Mentőszolgálat regionális mentőfőorvosa. – Épp az ellenkezője igaz: eddig még semmi problémánk nem volt az átszervezéssel.


Breitenbach Géza elmondta, ők követik a minisztérium által kiadott beutalási rendet, és az egyértelmű. Miskolcon pedig az országos viszonylathoz képest is különösen jó az ellátás.

Csökkenő feladat

– Még csökkent is a feladatunk a magánmentők munkába állásával – fogalmazott a főorvos. – Így egyre inkább tudunk a mentésre összpontosítani.

Breitenbach Géza hangsúlyozta, a kórházak megszűnése sem jelenti azt, hogy távolabbra kellene szállítani a betegeket. Igaz, hogy például a Szent Ferenc Kórház bezárása után Edelénybe kell vinni a tüdőbeteget, és ez hosszabb útnak tűnik, ám az Edelény közelében élőt is oda kell szállítani a távolabbra fekvő Miskolc helyett. A főorvos szerint így nem mérhető semmiféle plusz teher, nagyjából ugyanaz marad a kihasználtság.

Breitenbach Gézától megtudtuk, ugyanez jellemző az egész régióra mint Borsodra, így Heves és Nógrád megyére is. Pontos adatokkal azonban még nem tudott szolgálni, szerinte nagyjából negyed év kell ahhoz, hogy összegezni lehessen a tapasztalatokat.

Nem tervezik a beszerzést

A régió mentőautó ellátása jó, nincs szükség további kocsikra. A regionális mentőfőorvos még elmondta, az egész országban figyelik a rendszert. Az tény, hogy vannak területek, ahol valóban kritikus a helyzet. Új gépkocsikat azonban nem terveznek beszerezni, valószínű, átcsoportosítással oldják majd meg a problémát az országban. Az országos helyzetről szerettük volna Győrfi Pált, az OMSZ szóvivőjét is megkérdezni, ám lapzártánkig nem tudtuk elérni.

Területi ellátási kötelezettség listája: www.antsz.net