A megyében két főút fizetős

Illusztráció: autópálya matrica
Illusztráció: autópálya matrica
Miskolc – Az országban kijelölt 41 fizetős főútból kettő esik Borsod megyébe. Ezek meghatározott szakaszain április 1-től csak akkor haladhatnak át a D4-es, vagyis legnehezebb tehergépjárművek, ha rendelkeznek matricával.

Sass István a megyei közútkezelő osztályvezetője kérdésünkre elmondta: a díjfizetést a 26. számú főút Szirmabesenyő elágazás-Sajószentpéter eleje közötti szakaszra terjesztették ki, ezt tábla is jelzi az úton, ami a matrica meglétére hívja fel a figyelmet, továbbá a 38. sz. Bodrogkeresztúr-Nyíregyháza főút Tokaj, Tisza-híd és Rakamaz közötti szakasza holnaptól szintén díjköteles
Ellenőrzik is

Ez a két szakasz, valamint a további 39 útdíjassá váló főút olyan szinten fedi le a haza úthálózatot, hogy távolsági szállításokat valóban nem lehet végezni matrica nélkül.
Emellett korlátozásokat is bevezettek néhány helyen.
Megyénkben az Edelény-Felsőzsolca összekötő út Boldva-Sajóvámos közötti szakaszára nem hajthatnak be a D4-es tehergépjárművek (kivéve áruszállítás esetén), azzal a céllal, hogy az elkerülő utak állagát megóvjuk.
Ezek a változások egyébként azt is eredményezhetik, kiváltképpen ez utóbbi korlátozást figyelembe véve, hogy azoknak a fuvarozó vállalkozóknak, akiknek eddig nem volt szükségük matricára (mert hamarabb megközelítették a célállomást a főútvonalakon), matricát kell venni, ellenben nem használják majd továbbra sem a pályát, sőt a korlátozás okán a matricavásárlás mellett, még kerülniük is kell.
A matrica meglétét az Állami Autópálya Kezelő Zrt. végzi, az ellenőrző csoportok számának bővítésével, szúrópróbaszerűen.

OlKa