A megújuló energia munkahelyet is "termel"

A kormány február elején fogadta el a 2030-ig szóló energiastratégiát, ennek a konzultációja folyik most Hajdú-Bihar megyében is. Az a cél, hogy 2030-ig meghatározó erővé váljanak az alternatív és megújuló energiának. Ez lehetőséget nyújt a belső piac élénkítésére is. A takarékosság mellett ennek akkor van értelme Magyarországon, ha helyi gyártó kapacitást is létre lehet hozni – mondta el csütörtökön a Független Hírügynökségnek Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma és energiaügyi államtitkára.

Bencsik János, aki Debrecenben megyei képviselőkkel találkozott, úgy fogalmazott: hatékony energiatermelést lehet biztosítani a meglévő alapanyagokra támaszkodva. Ebben a térségben – utalt Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére – a geotermikus energia, illetve a mezőgazdasági és erdőgazdasági melléktermékek jelenthetik a megújuló energiaforrást. A napenergiára lehet támaszkodni a háztartási melegvíz előállításában. Főleg az önkormányzati intézmények és lakóépületek tekintetében jelenthet ez komoly megtakarítást. A Hajdúsági Ipari Zrt-nél helyi fejlesztőknek, tervezőknek köszönhetően egy olyan termékcsalád gyártása kezdődött meg, amely a megújuló energia hasznosításában játszik szerepet – tette hozzá az államtitkár.

Mint megtudtuk: pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton tárgyal az államtitkár. Arról lesz szó: az önkormányzatok és a mezőgazdasági vállalkozók együttműködésére alapozva hogyan lehet térségi megújuló energia alapanyagokat szerezni, illetve teljes termékpályát létrehozni: előállítás, termesztés, átalakítást biztosító berendezések. Mindezt úgy, hogy a nyert energiát helyben használják fel. Ennek eredményeként minden hozzáadott értéket a kistérségben kamatoztatnának, például azzal, hogy munkához jutnának az emberek, és helyben lennének felhasználók az intézmények.

A megújuló energiák felhasználásával 20-30 százalék megtakarítás érhető el. Ha viszont egyidejűleg épületenergetikai beavatkozásokat, szigetelést is végeznek, akár 40-50 százalék költségmegtakarítás is elérhető. Ezért is támogatná jobban a kormány a komplex beavatkozást – hangsúlyozta Bencsik János. Az Új Széchenyi Tervben 55 milliárd forint áll rendelkezésre épületenergetikai és megújuló energia pályázatok támogatására. Számítanak az önkormányzatok és önkormányzati intézmények részvételére, ezért is emelték meg a vissza nem térítendő támogatás mértékét esetükben 85 százalékra, hogy a települések biztosítani tudják a pályázathoz szükséges önerőt.