A megszűnő szakiskolák többségét eladja az önkormányzat

A bezárásra ítélt fővárosi szakiskolák csaknem kétharmadát, legalább 12 épületet értékesítene a “szakképzési reform” első ütemében a fővárosi önkormányzat. A téma a közgyűlés csütörtöki ülésén kerül újra terítékre, ekkor mondják ki a végső szót a képviselők arról, hogy pontosan hány iskolai dolgozónak szűnik meg az állása, illetve arról, hogy hány iskola kaphat még egy kis haladékot.

Az összesen 36 intézményt érintő átszervezést március elsején hagyta jóvá a fővárosi közgyűlés. Eszerint egy-két éven belül 19 budapesti szakközépiskola szűnik meg, illetve olvad egy másikba – de csak ötöt ürítenek ki idén szeptemberig. Tizennégy iskola diákjai egy, esetleg két évig még maradhatnak az épületben, amelyek addig a befogadó intézmények jogutódjaként működnek majd.

A csütörtöki előterjesztés anyagából kiderül: a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskola, a Klauzál Gábor Műszeripari Szakközépiskola és Szakiskola, illetve a Szentágothai János Egészségügyi Szakképző Iskola épületét már az idén el akarják adni, és hasonló sors vár egy Kőbányai úti, illetve egy pócsmegyeri, a főváros tulajdonában lévő volt oktatási ingatlanra is.

A Bőrfeldolgozóipari Szakközépiskola és Szakiskola, a Déri Miksa Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, a Mérei Ferenc Szakiskola, a Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium, a Szabóky Adolf Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, illetve a Kalmár László Számítástechnikai Szakközépiskola épületét az egy év türelmi idő után értékesítenék. A Kvassay Jenő Műszaki Szakközépiskola helyére elképzelhető, hogy 2008-tól a Neumann Informatikai Szakközépiskola költözne; ebben az esetben ezt a telket is eladnák. A sokat emlegetett Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola épületébe két, sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekekkel foglalkozó iskolát telepítenének. Az egyik SNI intézmény épületét ezt követően eladnák, a másikat pedig az Orczy kert rehabilitációja érdekében kiürítenék – olvasható az előterjesztésben.

A két éves haladék után az önkormányzat azt tervezi, a Földes Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola, valamint a Bláthy Ottó Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium épületét is értékesíti.

2007. július 1-jéig várhatóan 619 álláshely szűnik meg a szakképzés átalakítása miatt; ennek felét a tanári állások, másik felét egyéb posztok, például a gondnoki állások teszik ki. A 17 befogadó iskola létszámkerete 2800 lesz, a tervezet szerint.

Az előterjesztésből kiderül az is: a márciusi felálláshoz képest egy éves haladékot nyert a Kelenföldi Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, amely a korábbi előterjesztés szerint azonnal költözött volna, a Földes Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola pedig egy helyett két évig maradhat még a régi épületben.