A megszorítások ellenére töretlenül vállalkozik a magyar – Napi Gazdaság

A megszorító intézkedések ellenére sem a cégalapítások számában, sem a vállalkozási formák népszerűségi sorrendjében nem történt érdemi változás az év első két hónapjában, a Fővárosi Cégbíróság adatai szerint. A bejegyzett cégek több mint 90 százaléka a törvény által minimálisan meghatározott tőkével alapul – írja a lap.

A Kft.-k esetében 3, az Rt.-k létrehozásakor 20 millió forint a “betett” összeg – ám ez hamarosan megváltozhat. Egy, a parlament előtt álló törvényjavaslat 500 ezer, illetve 5 millió forintra csökkentené a követelményt, egyedül a nyílt rt-knek maradna meg a 20 milliós követelmény idén szeptember után.

Magyarországon a KSH adatai szerint 2006 végén több mint 1,2 millió gazdasági társaságot tartottak nyilván, ez 23 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Az egyéni vállalkozások száma 40,5 ezerrel csökkent egy év alatt, a társas vállalkozásoké viszont csaknem 16 ezerrel emelkedett az elmúlt évben. A december végi statisztikák szerint az 514 ezer társas vállakozás 90 százalékát a kft-k (238 ezer) és a bt-k (221 ezer) teszik ki.