A megszökött terrorista is felrobbantotta magát Marokkóban

Felrobbantotta magát Casablancában az a terrorista, akit kedden próbáltak elfogni a marokkói rendőrök. A férfi három társa egy korábbi razziában vesztette életét: a marokkói rendőrség egyszerre csapott le a terroristagyanús fiatalokra, akiket már régóta követtek.

A rendőrség kedd hajnalban vette körbe a terroristák lakását: egyiküket sikerült lelőni, mielőtt felrobbantotta volna magát, a másik azonban működésbe hozta a testére erősített bombát. A lelőtt férfi a rendőrség bejelentése szerint Mohamed Mentala, akit a 2003 májusi merényletsorozat miatt keresett a rendőrség. Akkor 12 összehangolt robbantásban összesen 38 ember vesztette életét Marokkóban.

A harmadik férfi délután, az elfoglalt ház közelében robbantotta fel magát, megölve egy rendőrt és megsebesítve két másikat, valamint egy kisgyereket. Negyedik társuk estefelé hajotta végre a merényletet egy rendőrcsoport közelében: a robbantásban öten sérültek meg, köztük két rendőr. A merénylőt még nem azonosították.

A marokkói nyomozók kizárták, hogy a csoport kapcsolatban állna külföldi terrorista szervezetekkel: marokkóiak hozták létre és pénzelték – mondta az AFP francia hírügynökségnek egy névtelenül nyilatkozó rendőr. Ugyanakkor egy szakértő szerint nehéz elképzelni, hogy ennek a csoportnak ne lennének külföldi kapcsolatai.