A médiahatóság üdvözli a jogsértő internetes tartalmak eltávolítását

Két, jogellenes tartalmakat szolgáltató internetes oldalról sikerült eltávolítani a főként kiskorúakról készült fotókat a napokban.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfői közleményében üdvözölte a civil szervezetek és a rendőrség közös fellépését az ügyben. Az érintett internetes oldalakra olyan képeket tettek fel, amiket más, közösségi portálokról a fotókon lévők engedélye nélkül tettek közzé, adataikkal együtt.

Közleményük szerint az NMHH támogat és üdvözöl minden olyan civil törekvést, amely elősegíti az internetet használó kiskorúak védelmét, és kiáll minden olyan szabályozási kezdeményezés mellett, amely megakadályozza, hogy bárki kiszolgáltatott helyzetbe kerüljön.

A napokban a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), a szülők, az Internet Szolgáltatók Tanácsának (ISZT) jogi szakértői, valamint a rendőrség összefogásával két honlap ellen is sikerült eredményesen fellépni. Ezeken az oldalakon kiskorúak közösségi portálokról önkényesen átvett képei jelentek meg, és beleegyezésük nélkül nevük és lakóhelyük is nyilvánosságra került, illetve olyan fotókat tettek közzé, melyek megalázó helyzetben ábrázoltak embereket.

A személyiségi jogokat és az emberi méltóságot mélyen sértő fotókat a honlapokról ezúttal sikerült eltávolítani. A terület megfelelő jogi szabályozottságának hiánya miatt ugyanakkor félő, hogy túlzottan sokáig működtek ezek a weboldalak ahhoz, hogy a fiataloknak egész életükre szóló gyógyíthatatlan lelki traumát okozzanak – olvasható az NMHH közleményében.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke bízik abban, hogy a még gyorsabb reakciót lehetővé tevő “értesítés-eltávolítás” eljárás hatékonyságának növelésével és a területen működő civil és szakmai szervezetek ön- és társszabályozó tevékenységének további fejlesztésével a jövőben még eredményesebben lehet fellépni az interneten megjelenő jogsértő tartalmakkal szemben” – közölte a médiahatóság.ű

– Független Hírügynökség  –

 További hírek a Magyarország kategóriából