A MEAFC NB I/B-s szándéknyilatkozata

A MEAFC NB I/B-s szándéknyilatkozata
Miskolc – A Miskolci EAFC NB II-es férfi kosárlabdacsapata jelezte: szívesen indulna az NB I/B-ben.

A Miskolci EAFC NB II-es férfi kosárlabdacsapata a múlt hét végén hazai környezetben megrendezett osztályozó tornán ugyan nem tudta megszerezni a feljutást érő első helyet a négy gárdát felsorakoztató mezőnyben – harmadik lett –, de ennek ellenére szívesen váltanának osztályt. Az első helyezett MAFC-Martos ugyan a pályán kiharcolta a jogot a másod­osztályba jutásra, de a hírek szerint a fővárosiak nem indulnak az NB I/B-ben, maradnak az NB II-ben. A második helyezett DKA-Debreceni EAC pedig csak akkor léphetett volna feljebb, ha az eddig az NB I/B-ben szerepelt csapata sikerrel veszi az élvonalbeli tagságért vívott párharcot, a Bonyhádi VSE ellen. De mivel ezt a csatát elbukták, és óvásuk után, a zöld asztalnál sem adtak nekik még egy esélyt (a harmadik meccs újrajátszását szerették volna elérni), így a legjobb alakulatuk marad az NB I/B-ben, és mivel a versenykiírás szerint egyazon sportszervezetnek azonos bajnoki osztályban nem szerepelhet két csapata, így az NB II-es osztályozón másodikként zárt alakulatuk sem válthat osztályt.

– Vagyis elméletileg van egy kiadó hely az NB I/B-s mezőnyben, és szívesen lennénk mi azok, akik ezt betöltik – mondta Rakaczki Zoltán, a MEAFC elnöke. – Arról, hogy kivel töltik fel a mezőnyt, a Magyar Kosárlabdázók Szövetségében születik majd döntés, és szóba jöhet a Budafoki KK mint a másodosztály idei kiesője, az alulról felfelé törekvő csapatok közül elsőként mi, ugyanis a budapesti MAFC csapata többször, több helyen kinyilatkoztatta már, hogy nem kíván feljebb lépni. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy elébe megyünk a dolgoknak, így már hétfőn levelet írtunk, küldtük a szövetségbe, amelyben jeleztük, hogy vállalnánk az NB I/B-s szereplést a 2015/16-os szezonban.

Az utánpótlás miatt

Arra a kérdésre, hogy ugyanezen összetételű csapattal, amelyikkel az NB II-esek osztályozó tornáján a harmadik helyen végeztek, a következőket válaszolta a klubvezető:

– Lehet, hogy apró változások lennének az összetételben, de a csapat alapvetően a mostani húzójátékosokra épülne, és játékereje alapján ez a gárda bent tudna maradni a második vonalban. Mindez nem a mostani felnőtt játékosok miatt lenne fontos, hanem azért, hogy ennek a nagy megyének a székhelyén legyen perspektívájuk a fiú kosarasutánpótlás-játékosoknak, hogy annak a munkának, ami egy éve elkezdődött a teljes utánpótlás vertikumának átvételével a sportiskolától, legyen kimenetje, a tehetséges fiataloknak lehetőséget tudjunk adni. A felnőtt gárda mostani generációjának pár éve még van a sportágban, de a fiatalok kinevelése szükséges, kikerülhetetlen és fontos cél. Felnőtt szinten pedig nem liftes csapatot akarunk, hanem stabil NB I/B-s gárdát. 1992 és 2006 között ebben az osztályban játszott a MEAFC, és ez utóbbi évben sem esett ki, hanem anyagi gondok miatt nem tudta a második vonalban folytatni a küzdelmeket. De ezen már túl vagyunk, a feltételeket biztosítani tudjuk az NB I/B-s működéshez, ezért is jeleztük a szövetség felé, hogy szívesen vállalnánk az osztályváltást.

ÉM-BCS

Az osztályozó végeredménye

1. MAFC-Martos 3 2 1 273-285 5

2. DKA-DEAC 3 2 1 276-224 5

3. Miskolci EAFC 3 1 2 255-274 4

4. BKG DSE 3 1 2 224-245 4
További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek