A matyó örökség is felkerült

A hétvégi kulturális örökség napjain több mint 700 palota, múzeum és egyéb helyszín, köztük több mint félszáz megyénkbeli nyitotta, illetve nyitja meg kapuit a Kárpát-medencében a nagyközönség előtt.

A 25 éve Franciaországból induló eseménysorozat mára összeurópai jellegűvé vált. A kulturális örökség napjai keretében egyébként is látogatható vagy esetleg máskor a nagyközönség előtt zárt középületek, műemlékek, kulturális szempontból fontos magánházak várják a látogatókat egy hétvégére, általában ingyen. A rendezvény idei központi témája a XIX. század öröksége, de ez nem zár ki egyetlen jelentkezőt sem az akcióból.

Magyarország 2006-ban csatlakozott az UNESCO szellemi kulturális örökségről szóló nemzetközi egyezményéhez, amelynek ajánlásai között szerepel, hogy minden részes állam készítsen saját, folyamatosan frissített leltárt jellegzetes, megőrzendőnek tartott hagyományairól. A közösségek maguk jelentkezhettek a pénteken kihirdetett listára. A nemzeti jegyzékbe elsőként nyolc elem került fel: a matyó örökségen túl a mohácsi busójárás, a népművészet mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége, a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya, a Kalocsa kulturális terében élő hagyományok (hímzés, viselet, pingálás, tánc), a mezőtúri fazekasság, a magyar solymászat, a halasi csipkevarrás élő hagyománya.