Friss hírek

2009.09.22. 08:22

Kevesebb jár a fogyatékkal élõknek - RTL Híradó

<p>Tiltakoznak a fogyatékkal élõket tömörítõ szervezetek amiatt, hogy a kormány harmadára-negyedére csökkentené a támogatásukat - derült ki az RTL Híradóból. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke például elképzelhetetlennek nevezte a kevesebb pénz miatt a szövetség mûködését.</p>

A Híradó emlékeztetett, hogy a kormány harmadára-negyedére csökkentené a támogatást, azt lehetõvé tennék viszont, hogy ezek a szervezetek többet pályázhassanak különbözõ támogatásokra.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége idén 207 millió forintot kapott az államtól - például vakvezetõ kutya képzésére - jövõre a tervek szerint azonban csak 50 millió jár automatikusan. Több pénzhez pályázniuk kell.
Szõke László, a szövetsége elnöke azt mondta, hogy abszurdnak tartják és nem értik, hogyan gondolják, hogy a pályáztatás idõtartamára felvesznek embereket, majd a pályázati projekt lejárta után elküldik õket. Ha pedig újra lesz sikeres pályázat, akkor újra felveszik õket. Elképzelhetetlennek nevezte így a szövetség mûködését.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a korábbi 160 millió után 85 milliót kapna. Azt mondják azonban, hogy így nem tudnak majd dolgozni. Hegedûs László szövetségi elnök szerint, ha január elején kiírják a pályázatot, akkor a pályáztatás jellege miatt körülbelül július közepén jutnának ezek a szervezetek a pénzhez, és addig túl kéne valamilyen módon élni azt az idõszakot.

Nemcsak az egyesületek támogatási rendszere változik meg, kevesebb pénzt kapnak majd a fogyatékkal élõket ellátó otthonok is. Ezeknek az intézményeknek a költségvetését tíz százalékkal csökkentik. A fogyatékkal élõk azt tervezik, hogy demonstrálnak majd a kormány intézkedései ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!