Helyi közélet

2015.07.17. 14:55

Hőség - Rendkívüli intézkedések léptek életbe

Budapest, 2015. július 17., péntek (MTI) - Hőségriadó idején több szervezetnél is rendkívüli intézkedések lépnek életbe - hangsúlyozta Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) főigazgatója az M1 aktuális csatorna péntek déli Híradójában.

Budapest, 2015. július 17., péntek (MTI) - Hőségriadó idején több szervezetnél is rendkívüli intézkedések lépnek életbe - hangsúlyozta Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) főigazgatója az M1 aktuális csatorna péntek déli Híradójában.

Hozzátette: a rendkívüli hőségben mindent meg kell tenni a megbetegedések, balesetek megakadályozása érdekében.

A főigazgató kiemelte, hogy ilyenkor különösen fel kell készülniük az egészségügyi és a szociális intézményeknek, mivel az idős emberek, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők nagyon nehezen viselik a hőséget.

Emellett a közlekedésbiztonság területén is fokozott figyelemre van szükség. A melegben locsolni kell az utakat, a síneket, az országúti kamionforgalmat pedig - különösen az élő állatot és élelmiszert szállító járműveket - engedni kell a haladásban.

Az átlagembereknek a főorvos azt javasolta: lehetőség szerint tartózkodjanak hűtött, hűvös helyen. Kerüljék a magas cukortartalmú és az alkoholos italok fogyasztását, természetes folyadékból pedig - vízből, zöldséglevekből - fogyasszanak többet, különösen a fizikai munkát végzők.

Páldy Anna felhívta a figyelmet arra, hogy az izzadással az ember sót is veszít, amit ugyancsak pótolni kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Az előrejelzések szerint a következő napokban erősödik a felmelegedés, 38-39 Celsius-fok is lehet. Vasárnap érkezik egy hidegfront, ami miatt megtorpan a felmelegedés, de a jövő hét elején ismét sokfelé lesz 35 fok feletti csúcshőmérséklet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei év harmadik hőhulláma ismét a balatoni forgalom növekedését okozhatja.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte: a hőség miatt felfüggesztik a hétvégi kamionstopot.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felidézte, hogy a földművelésügyi miniszter által az erdőkre, valamint az azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre elrendelt általános tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényes.

- MTI -


Budapest, 2015. július 17., péntek (MTI) - Életbe lépett az országos tiszti főorvos által a tartós kánikula miatt péntektől hétfő délután 4 óráig elrendelt hőségriadó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és tizenkét megyére adta ki legmagasabb fokú piros figyelmeztetését, hét keleti megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. tovább »

Budapest, 2015. július 16., csütörtök (MTI) - A hétvégén fokozódik a kánikula, több helyen 40 Celsius-fok közeli melegre lehet számítani, de elszórtan záporok, zivatarok is lehetnek - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában