A második és harmadik gyermekért is egyszeri hozzájárulást vezetne be a szlovák kormány

Újabb népszerű szociálpolitikai lépésre készül a Robert Fico vezette szlovák kormány: a jövő évtől a második és a harmadik gyermek születésekor az átlagfizetést is meghaladó egyszeri juttatásban részesülnének a szülők. Az új rendszer bevezetéséhez szükséges törvénymódosítást szerdán szavazta meg a pozsonyi kabinet, s a tervezet hamarosan a parlament elé kerülhet.

A kezdettől a szociális állam programját hirdető Fico-kormány – első lépései egyikeként – 2007-től vezette be, hogy az elsőszülött gyermek után a szülőknek 25 ezer koronát (tehát 200 ezer forintot meghaladó összeget) fizet ki az állam. Most ugyanezt a második és a harmadik gyermekre is kiterjesztenék.

A 25 ezer koronás összeg két tételből áll: 20 440 korona maga az új juttatás, amihez hozzászámítják az eddig is járó, közkeletűen csak “kocsipénznek” nevezett 4 560 korona egyszeri hozzájárulást is.

Ezen kívül alanyi jogon minden gyermekért jár havi 560 korona (4485 forint) családi pótlék, amit 2009-től 640 (5126) koronára emelnének, s a jövőben évente valorizálnának. Van egy további közvetetett családtámogatási elem is, az úgynevezett adóbónusz. Az előző, Mikuláš Dzurinda vezette kormányok idején bevezetett reformoknak köszönhetően az egyik szülő az adóév minden egyes hónapjáért gyermekenként 582 koronát (4462 forintot) írhat le a nettó éves adójából. Ez többgyermekes családoknál jelentősen csökkenti a befizetendő jövedelemadó összegét.

Szlovákiában egyre romlanak a demográfiai mutatók, a 15-49 éves nők korosztályában 1,25 az egy főre jutó szülések száma. A lépést – szemben néhány más szociálpolitikai lépéssel – a jobboldali ellenzék is támogatja.