A második, csütörtöki zuhét már nem állta a múcsonyi ház: összedőlt

Akt.:
Hatalmas pusztítást végzett a vihar és a sárlavina Múcsonyban
Hatalmas pusztítást végzett a vihar és a sárlavina Múcsonyban - © Fotó: Bujdos Tibor
Múcsony – A statikus, aki a csütörtöki vihar után egyenként végigjárta az érintett ingatlanokat, sem látott még ilyet.

„Hazafelé tartok, mert otthonról hívtak, hogy most nagyobb a vihar és nagyobb a baj is, mint a múltkor” – értesített tegnap délután 2-kor Tóth Tamás, annak a négygyerekes családnak a szomszédja Múcsonyban, amely sorsáról beszámoltunk. Akkor bár az ő házukban is okozott kárt a május végi vihar, mégis a szomszédainak kért segítséget. Ők valamennyivel könnyebben megúszták akkor, viszont a szomszédai háza lakhatatlanná lett. Az Észak-Magyarország akkor abban tudott segíteni, hogy felkért egy statikust, aki elkészítette a felújítás tervét, s az ő közvetítésével sikerült kivitelezőt is találni, aki ígérete szerint (amennyiben a biztostó kifizeti a vállalkozói költségvetés által kihozott összeget), egy hónapon belül fel is újította volna a vályogból készült ingatlant. A biztosító 15 napon belül ígért választ, ami hétfőn járt volna le. Csakhogy jött az újabb vihar, Tamástól pedig, amint hazaért, az sms: a négygyerekes család háza összedőlt…

sarlavina-pusztitott-mucsonyban24-st

Az odavezető úton a portákon, porták előtt lapátolnak az emberek. Derékmagas prizmákban áll a beton az és aszfalt. A merőleges utcákból érkezett. Felnézve látjuk is: bizony az úttest járhatatlan, feltépte a lezúduló víz. Idős asszonyok sopánkodnak: a múltkori is nagy volt, de ilyet, mint most, ők még nem éltek meg. Mondják, nem tartott sokáig, de nagyon félelmetes volt, pláne a jégeső.

sarlavina-pusztitott-mucsonyban01-st

Tört, zúzott

A posta mellett felkanyarodva már látjuk a katasztrófavédők autóinak sorát. Elhaladunk egy összeomlott ház mellett. Ebben nem laktak, asztalosműhelynek használta gazdája.

Csizmára váltunk, de még abban is bajos a közlekedés. Messziről feltűnik: bizony, az ominózus épületnek annyi! A ráépítés és a tető olyan csálén áll, mint egy hetykén félrecsapott kucsma. Kiment alóla a fal… A tulajdonosok közül senkit nem lelünk, megyünk hát Tóth Tamásék házához, ahol igencsak sokan iparkodnak: hordják ki a házból, s próbálják vízzel is kimosni a portáról a sarat.

– Most nálunk van az a helyzet, mint a múltkor a szomszédéknál. Három hétig dolgoztam, kicseréltem a burkolatot a saját két kezemmel, egy hete lettem kész – mondja letörten, s beljebb invitál. Egy magazinba illő, gyönyörű, egyedi lakásbelső – romokban.

– A cserépkályhák ajtaján is jön kifelé a szutyok, az ágyak matracát elérte alulról.

– Legutóbb csak az ajtón át jött be, most az ablakokon is. Itthon volt a családom, azt mondják, fél órán át tartott, csak nézték tehetetlenül. Kifelé sem lehetett menekülni. Ez már nem a kárról szól, ez már életveszély! – mondja kétségbeesetten. – Sajnos semmilyen hathatós intézkedés nem történt a legutóbbi eset óta, ehhez mi magunk kevesek vagyunk, ráadásul bármikor megismétlődhet.

sarlavina-pusztitott-mucsonyban04-st

Megkeressük azt a nénit, akinek a portája az övékénél is lejjebb van. Tudjuk róla, hogy beteg, s a legutóbbi katasztrófa egyedül érte.

Holza Jánosné elmeséli, amint az egyik fia értesült arról, hogy megint vihar közeleg, szólt a testvérének, menjen az édesanyjukhoz.

– Látható a falon, hogy két-három centivel alacsonyabban van a sár nyoma, mint az ablakpárkány. Jött befelé, mi a konyhában húzódtunk meg, az ajtó zárva volt, egyszer csak nagy robajt hallunk, hát a hűtőt fel is dűtötte – mondja, s látjuk: az azóta talpra állított hűtőben koszos üledék lepi el az ételeket…

A biztosító a múltkori után 66 ezer forintot fizetett, abból újralinóleumozták a helyiségeket, s kimeszeltek. De a vakolat, hogy ismét vizet kapott a vályog, máris nagy foltokban mállik.

„Sajnálom a szegénységemet”

– Már nyolcvan vagyok, ebben a házban 47 éve lakom, de azóta, amit a múltkor megéltem, nem tudok nyugodtan aludni. Már gondolkoztam, hogy öregotthonba megyek, de sajnálom a szegénységemet – mutat körbe pityeregve –, amiért egy életen át dolgoztunk.

Az utca több lakójával is beszélünk. Egymást megerősítve állítják: a portákról az előző vihar nyomán kihordott sárhalom és az életveszélyesnek ítélt (alámosott) fa maradványait többszöri kérésre sem szállíttatta el az önkormányzat. Mutatják, s látszik is, egy részét belemosta a víz az árokba, s az is elállta az útját.

A polgármesternél rá is kérdezünk, mire ő visszakérdez:

– Maga mikor járt itt utoljára, honnan tudja, hogy mióta van az ott? Egyébként meg maga tudta tegnap, hogy ma ilyen vihar lesz?!

sarlavina-pusztitott-mucsonyban32-st

Ott nagy víz volt, de itt…

Lipták Attila, a katasztrófavédelem megyei dandárparancsnoka is a helyszínen van.

– Még javában esett, amikor megérkeztünk Miskolcról, Barcikáról, Szendrőből, azóta szivattyúzzuk a vizet. Az Élmunkás utcában felgyülemlett a víz, munkagépekkel megkotorjuk az árkot, hadd tűnjön el. Csináljuk, ameddig kell, éjszaka is. Ha nem fejeznénk be reggelig, akkor a helyszínen lesz a váltás. Hamarosan jön a statikus, mert ami ház még nem dőlt össze, az is életveszélyessé válhat egy-két héten belül, ha beindul a kiszáradás.

Találkozunk Kalydy Zoltán statikussal is, aki házról házra jár. (Utóbb már mezítláb láttuk.) A négygyerekes család portáját le is záratja. Elmondja, ő járt a zsolcai árvíznél, de ilyet még ott sem látott: „Ott nagy víz volt, de ami itt van…!”

– Szalóczi Katalin –


Özönvízszerű felhőszakadás és sárlavina pusztított Múcsonyban

Múcsony – „Úszik Múcsony!” – kaptuk a hírt olvasónktól. Valóságos égszakadást-földindulást éltek át csütörtök délben a múcsonyiak: a hatalmas felhőszakadást követően sáros víz hömpölygött végig a település utcáin. Az aszfaltos utat néhány helyen a víz felszedte, egy ház fala pedig kidőlt – tájékoztatták a Borsod Online-t a helybéliek.


Videó: Fábián Lajos.


Videók: Kovács József.


Videó: Csontos Mária.


Videó: Ifj. Fűfa Károly.


Videó: Bostele Arnii.


Videó: Koncsol Csaba.


Videó: Kálmánné Bernadett.


Videó: Soós Gábor.


Fotókon az özönvízszerű felhőszakadás és sárlavina Múcsonyban

mucsony1

mucsony2

mucsony3

(A képekre kattintva nyílik a galéria!)

Fotók forrása: Facebook – Molnár Ervin, Rencsisovszki Tamás, Toth Csabáné, Egész Viktória, Prókai Réka.


Videó: Jégesővel tarkított felhőszakadás Miskolcon

Miskolc – Felhőszakadás miatt riasztott csütörtökön a meteorológiai szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Annak rendje és módja szerint a beígért felhőszakadás koradélután meg is érkezett Miskolcra. Néhány perc leforgása alatt hatalmas mennyiségű csapadék – helyenként jégeső – ömlött a városra, gyakorlatilag lépni nem lehetett az özönvíztől.

Vihar – Több tucat riasztást kapott a katasztrófavédelem országszerte

Budapest/Miskolc – Több tucat riasztást kaptak a tűzoltók az országon csütörtök délelőtt átvonuló vihar nyomán – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.

Néhány megyében és a fővárosban másodfokúra emelték a felhőszakadás miatti veszélyjelzést

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Néhány megyében és a fővárosban másodfokúra emelte a felhőszakadás miatti figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Több járásban már a narancssárga riasztást is kiadták, ezeken a területeken a következő órákban arra kell számítani, hogy rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.

Villám csapott a házba, kidőlt fák és villanyoszlopok – Viharkárok Borsodban

Miskolc – A keddi viharral és heves esőzéssel összefüggő káresetek miatt tizenkilenc alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat a megyében. Az egységeknek legtöbbször útra dőlt fákat és lehasadt ágakat kellett eltávolítani.

Videó: „Ez ilyen mély? Hát mindjárt beér az ajtón, he!” – Hatalmas felhő- szakadás és özönvíz Szerencsen

Szerencs – Kedd estére megérkezett az enyhülést hozó vihar Borsodba. Szerencsen akkora mennyiségű eső zúdult le néhány perc alatt, hogy a rengeteg csapadékot csak alig tudták elnyelni a csatornák. Helyenként bokáig állt a víz, és autóval is csak nehézkesen lehetett keresztül hajtani a városon.