"A másik Csinszka" a MODEM-ben

Hetvenöt képzõmûvészeti alkotáson, számtalan képen, filmrészleten és versen keresztül mutatják be Debrecenben Csinszkát, a magyar irodalom történetének legismertebb múzsáját. “A másik Csinszka” elnevezésû tárlat február 25-én nyílik a MODEM-ben, és egészen május 23-ig látogatható – mondta a Független Hírügynökségnek Rockenbauer Zoltán, a tárlat kurátora.

Boncza Berta vagy ahogy mindenki ismeri, Csinszka a magyar irodalom történetének legismertebb múzsája volt. Kevesen tudják, hogy Ady Endre kései költészetének inspirálója a költõ halála után Babits Mihály szerelme lett, majd feleségül ment a korszak egyik legjelentõsebb magyar festõmûvészéhez, Márffy Ödönhöz – mondta Rockenbauer Zoltán. A házasság ösztönzõleg hatott Márffy mûvészetére is, ezt bizonyítja az a hetvenöt alkotás is, amely február 25-tõl Debrecenben látható.

A tárlat Ady Endre temetésétõl Csinszka haláláig tart. A festményeken kívül megjelennek az irodalmi vonatkozások is: eredeti dokumentumok, archív felvételek és hangfelvételek formájában – mondta Rockenbauer Zoltán.Sporthírek