A mártírok előtt tisztelegtek Miskolcon

Az emlékezés virágait helyezték el
Az emlékezés virágait helyezték el - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A forradalom hősei előtt tisztelgett Miskolc a nemzeti gyásznapon.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának hatvankettedik évfordulójára emlékezett Miskolc közönsége november 4-én.

A program Oláh Miklós Tárkányi Béla utcai emléktáblájánál kezdődött, melyet 2013 novemberében avattak fel, ekkor került be az 1956-os forradalom miskolci emlékhelyei közé. Oláh Miklóst, a forradalom egyik legfiatalabb mártírját 1957 áprilisában mindössze 21 évesen, ártatlanul végezték ki. Az ítéletet csak a rendszerváltás után tették semmissé, amikor rehabilitálták.

A megemlékezés a Hősök temetőjében folytatódott, ahol a résztvevők Soltész József, Jakab András, Hullár Gábor, Bartha Béla, Kolozsi István és Varga Péter mártírokra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei áldozatok emléktáblájánál és Klibán András a Politikai Foglyok Országos Szövetsége volt megyei elnökére emlékeztek.

Istentisztelet

Az emlékhelyeknél Miskolc önkormányzatának képviseletében Kriza Ákos polgármester, Kiss János és Pfliegler Péter alpolgármesterek, valamint a megyei kormányhivatal, a miskolci egyetem, továbbá pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit, virágait. A nemzeti gyásznap miskolci programjai ökumenikus istentisztelettel értek véget.

ÉM-TÁ