A margarint nem hidrogénezik

Ma már nem hidrogénezett növényi olajokból készül a margarin. Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából a növényi eredetű olajok, margarinok fogyasztása kedvezőbb az állati eredetű zsírokkal szemben.

Ez abból ered, hogy az állati eredetű zsiradékokban nagyobb a telített zsírsavak aránya, ami a vér-koleszterinszintjének emelkedéséhez vezet, és ez által növeli az érelmeszesedés kialakulásának veszélyét.

Annak ellenére, hogy a szakemberek az állati zsírok helyett a növényi olajokat, margarinokat javasolják ételkészítéshez és kenyérkenéshez, sokan – tévhitből – kerülik a margarin fogyasztását. Ez annak tudható be, hogy számos ember úgy véli, a margarin jelentős mennyiségű transzzsírsavat tartalmaz.

A margarin folyékony és szilárd növényi olajokból (zsírokból), és vízből előállított élelmiszer. Az előállításához nélkülözhetetlen szilárd növényi zsiradék többféle is lehet. Két évtizeddel ezelőtt még valóban hidrogénezték a margaringyártáshoz felhasznált növényi olajokat, amely során keletkezett transzzsírsav.

A margarin gyártási technológia fejlődése következtében, ma már nem hidrogénezett alapanyagot, hanem szilárd tropikusolajokat (pálmamag, kókusz) használnak a nagy margaringyártó cégek. Ennek eredményeként közel 10 éve a margarinok transzzsírsav tartalma 1 % alá csökkent (míg a vajban, állati eredetű más zsírokban, húsokban ennek többszöröse található).

A manapság kapható margarinok kedvező élettani hatásúak és fogyasztásuk elősegíti az kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósítását. Általános jó tanács egészségünk érdekében részesítsük előnyben a növényi eredetű margarint az állati eredetű zsírokkal szemben!

– Tóth Tibor –