A márciusi télbe érkeznek a gólyák

Segítsünk nekik élelemhez jutni!
Segítsünk nekik élelemhez jutni! - © Fotó: MTE
Mályi – Érdemes figyelni a madarakra, és segíteni nekik, ha szükséges.

Tömegével érkeznek a gólyáink Magyarországra. Ezzel párhuzamosan a zord, havas, jeges idő miatt aggódó telefonhívások és üzenetek százait kapjuk. Való igaz, nem kedvez nekik ez a márciusi tél és főleg a hótakaró miatt nehezebben találnak élelmet a kifáradt gólyák. Ha legyengült, repülésre képtelen, netán sérült gólyát találunk, ne hagyjuk sorsára, kérjünk segítséget az illetékes nemzeti parktól vagy mentőállomástól – hívja fel a figyelmet Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője hozzátéve: őket is bárki bátran keresheti ilyen esetben.

Mit adhatunk neki enni?

Ha nagy hó van a gólya fészke környékén, érdemes a területén egy 10×10 méteres helyen eltúrni a havat, vagy elsöpörni, hogy vagy a füvet vagy a szántóföldet süsse a nap. A füves terület és a szántó is több meleget tud így magába szívni és ezt a gólyák ki is használják. Jobban tudnak sütkérezni egy felmelegített részen, mint 20-30 cm hóban.

Ha enni adnánk a madárnak, akkor lehetőleg mindig ugyanattól az embertől kapja, ugyanabban a ruhában és érdemes valamiféle hangot adni, amikor új ételt teszünk le. Ez lehet csengő, síp, fütty, akármi, de ne legyen túl hangos. Fontos, hogy egyenletes léptekkel közelítsük meg a madarat. A hirtelen mozdulatok elriasztják, ezért óvatosan helyezzük ki a neki szánt táplálékot és hagyjuk el a területet legalább 50-60 méterre.

Sertéshúst tilos, azon kívül bármilyen hús lehet: patkány, egér, hal, marha minden része apró csíkokra vágva, csirkehús és a többi szárnyas. Csirkenyak és a kacsanyak kalapáccsal szétzúzva az egyik legolcsóbb és legjobb táplálék, hiszen csontos és velős részeket is tartalmaz. Farháttal óvatosan, mert hegyes, éles csontok vannak benne. Csirke, kacsa, libafej is lehet kalapáccsal szétzúzva, a kacsa és a liba csőrét el kell távolítani, tájékoztatott a Mályi Természetvédelmi Egyesület.

– ÉM –