A márciusi ifjakra emlékezünk megyeszerte

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 159. évfordulójának megünneplésére készülünk.

Március 14., szerda

BAKTALÓRÁNTHÁZA

16,00: A Reguly Antal Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat kulturális műsora a művelődési központban.

GÁVAVENCSELLŐ

14,00: A nagyközség lakosságát a Rakovszky Sámuel Általános Iskola aulájába várják, ahol a gyerekek és felnőttek együtt emlékeznek. Emlékbeszédet Turkó Sándor önkormányzati képviselő mond. Az ünnepi műsort a 7. évfolyam diákjai adják, s ezt követően elhelyezik a kegyelet virágait Rakovszky Sámuel honvédezredes síremlékén.

IBRÁNY

17.30: Emlékezés és koszorúzás a református emlékkertben, a jelenlévőket Vass László református tiszteletes köszönti; 18.00 órától a Kossuth-szobornál folytatódik a városi ünnepség, ünnepi beszédet dr. Nagy Ferenc képviselő, a Megyei Levéltár igazgatója mond, majd a RIKE fiataljainak ünnepi műsorát láthatják. A műsor végén megkoszorúzzák a szobrot.

KÁLLÓSEMJÉN

13.00: a Nagyközségi Általános Iskola tornatermében tartják az ünnepi műsort, majd megkoszorúzzák a Szabadság téren lévő 1848-as emlékművet.

KEMECSE

13.00 Répásy Mihály honvédtábornok hamvainak felravatalozása a református templomban; gyászistentiszteletet tart Bölcskei Gusztáv református püspök; a honvédtábornok újratemetési szertartása a temetőben; köszöntőt mond Lipők Sándor polgármester, emlékbeszédet tart Holló József altábornagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója; a gyászszertartást Sipos Kund Kötöny református esperes végzi, a helyi egyházi képviselők áldást mondanak; az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére létrehozott emlékművet Fülöp István, a megyei közgyűlés elnöke avatja fel.

MÁRIAPÓCS

18.00: Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában az iskola tanulói adnak történelmi témájú műsort; dr. Szendrei László, a város díszpolgára tart ünnepi megemlékezést; a Talán Teátrum Magyar rege című előadása; koszorúzás a kopjafánál.

NYÍRBOGÁT

17,00: A forradalom és szabadságharc emlékére a művelődési házban rendezendő ünnepségen dr. Simon Miklós polgármester mond ünnepi beszédet. Az ünnepi műsorban fellépnek a nyírbogáti Napköziotthonos Óvoda kicsinyei, a Nyírbogáti Hagyományőrző Egyesület és a Vántus István ÁMK tanulói. A megemlékezés koszorúzással és gyertyagyújtással este fél hét tájban ér véget a Béke téri emlékműnél. 

NYÍREGYHÁZA

15,30: Hozzon egy szál virágot az 1848-as sírkertbe! – szól a Nyíregyházi Városvédő Egyesület felhívása, ahol ünnepi műsorra is sor kerül. 16.15-től a Dózsa György u. 14. sz. alatt Irányi Dániel emléktábláját koszorúzzák meg. 17,00-tól a Petőfi téren ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartanak a Zrínyi Ilona Gimnázium tanulóinak közreműködésével.

NYÍRTELEK

13,00: A város központi ünnepsége a Királytelek Vígadóban lesz, ahol Pisla István önkormányzati képviselő mond ünnepi beszédet, majd az ÁMK tanulói adnak ünnepi műsort.  

RAKAMAZ

15.00: A Városi Művelődési Központban rendezendő ünnepségen Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés alelnöke mond beszédet, amelyet az általános iskola diákjainak ünnepi műsora, majd a Kossuth-parkban koszorúzás követ.

ROZSÁLY

10,00: Nemzeti ünnepünk alkalmából a község polgármesteri hivatalában dr. Rácz János, az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal megyei kirendeltségének vezetője az önkormányzati és területfejlesztési miniszter megbízásából elismerést ad át.

VÁSÁROSNAMÉNY

16,00: A művelődési központ színháztermében tartandó megemlékezésen Dér István verbunkosokat ad elő citerán, majd ünnepi beszédet mond Kovács Lászlóné, az Eötvös József Általános Iskola tanára. Az ünnepi műsorban a szónok iskolájának diákjai szerepelnek, majd zárásképpen a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium néptáncosai lépnek fel.

ZÁHONY

13,00: A művelődési központban Lesku Miklós polgármester mond beszédet, ezt követően a városháza előtti parkban koszorúzási ceremónia lesz a Petőfi-szobornál. Érdekesség, hogy a költő-forradalmár bronz mellszobrát éppen 10 esztendeje állították, néhány lépésnyire a díszszökőkúttól, s mindkét mű Kampfl József alkotása.

Március 15., csütörtök

AJAK

14,00: A nagyközség önkormányzata a Rozmaring Óvoda növendékeivel és az ÁMK általános iskolás diákjaival karöltve tartja megemlékezését nemzeti ünnepünkön, a Szabadság téren.

BALKÁNY

16,30: Gyülekező a Kossuth-parkban, majd 17 órától megkoszorúzzák az emlékművet. Este hat órától a művelődési központban dr. Török László jegyző mond ünnepi beszédet, majd a Szabolcs vezér Oktatási Központ tanulói adnak ünnepi műsort.

BAKTALÓRÁNTHÁZA

10,00: Ökumenikus istentisztelet a római katolikus templomban, majd 10,30-tól a II. Világháborús emlékműnél folytatódik a város megemlékezése. Az ünnepi köszöntő és műsor után ez alkalomból adják át a „Baktalórántházáért” Díjat.

DOMBRÁD

10,00: A dombrádiak a művelődési ház nagytermében tartják megemlékezésüket. A forradalom és szabadságharc hőseire Kozmáné Kasza Veronika polgármester emlékezik, majd a Dr. Bereczky Zsigmond Református Általános Iskola diákjai adnak ünnepi műsort. Az ünnepség a Kossuth-szobor megkoszorúzásával zárul.

FEHÉRGYARMAT

10,00: Ökumenikus istentisztelet a református templomban, ezt követően dr. Tilki Attila polgármester, országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet, majd „Magyar vagyok…” címmel a debreceni Csokonai Színház művészei adnak ünnepi műsort. Délben a Kossuth-parkban koszorúznak, ahol Novák Viktor művészeti vezető növendékei, a Bárdos Lajos Általános és Művészeti Iskola fúvószenekara lép fel.

KISVÁRDA

10,00: A hagyományos helyszínen, a lakótelep melletti Petőfi-szobornál gyűlnek össze a kisvárdaiak. A hősi korszak eseményeit felidéző emlékműsort a II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskola diákjai adják. A népünk históriájának egyik legdicsőbb korszakát jelentő forradalom és szabadságharc heroikus küzdelmét Borus Sándor, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke méltatja.

A megemlékezés előtti napon – csakúgy, mint a korábbi években – az általuk készített papírzászlócskákat tűzik a szobor talapzata köré a város óvodásai.

MÁTÉSZALKA

10,00: A Petőfi téren megkoszorúzzák a költő szobrát, ahol Szabó István polgármester mond emlékbeszédet, közreműködik a Zenebarátok Kamarakórusa. A Városi Díszünnepség 11 órakor kezdődik a Városi Művelődési Központ színháztermében. Ünnepi köszöntőt szintén a polgármester úr mond, majd a Gépészeti Szakközépiskola diákjainak ünnepi műsora következik. Ünnepi beszédet Katona Tamás történész mond. „Szabadság, szerelem” címmel verses táncballadát mutat be a Szentegyházi Színikör és a Hüpürcsős néptánccsoport. 12,15 órától koszorúzást tartanak Dorgay Károly 48-as honvédszázados sírjánál, a Kegyeleti Parkban, ahol Kiss László és Lázár Ibolya működnek közre verssel és énekkel.

NAGYKÁLLÓ

10.30: A Szabadságkertben dr. Elek Tamás, a nagykállói középiskolák igazgatója mond ünnepi beszédet, majd „Márczius, gyümölcsoltó tavasz” címmel a Korányi Frigyes Gimnázium diákjai adnak műsort.

NYÍRBÁTOR

17,45: Gyülekező a művelődési ház előtt, 18 órától köszöntőt Balla Jánosné polgármester asszony, ünnepi beszédet dr. Veres János pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő mond. A színpadon a Talán Teátrum ad ünnepi műsort, fellép a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és a nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium drámatagozatos diákjai. Koreográfus: Demarcsek Zsuzsa.

NYÍREGYHÁZA

10,30: A nevét viselő tér 10. sz. alatt Hatzel Márton emléktábláját, majd 10,45-től a Luther u. 1. sz. alatt a Kralovánszky család emléktábláját koszorúzzák meg.

10,50: A megyeszékhelyen a központi ünnepség a Kossuth téren lesz, ahol a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport toboroz. A Himnusz 11 órakor csendül fel, majd az ünnepi műsor következik.

A Mandala Dalszínház előadásában részletek láthatók „A költő visszatér” című rockoperából. Ezt a Kossuth-szobor megkoszorúzása és a Szózat követi. Déltől ismét a Mandala Dalszínházé a szabadtéri színpad, a közönség zenés összeállítást láthat tőlük.

PÁTYOD

10,00: A község a Petőfi Sándor parkban ünnepel. Pethő András polgármester megnyitója után Fülöp István, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet. Ezt követően a Dr. Antall József Oktatási, Kulturális és Szabadidő Központ, Általános Iskola diákjai adnak ünnepi műsort, majd koszorúzás következik.

TISZALÖK

10.00: A művelődési ház nagytermében Kovács Gábor polgármester köszönti a megjeleneteket, majd dr. Németh Péter címzetes megyei múzeumigazgató mond ünnepi beszédet; Koszorúzás a Kossuth-szobornál és a református temetőben, megemlékezik Hegedűs Kálmán tanár.

Az ünnepi műsorban a Kossuth Lajos Általános és Alapfokú Művészeti Iskola énekkara és tanulói, a Nefelejcs citerazenekar és a Népzenei együttes ad műsort.

TISZAVASVÁRI

10.00: A Városi Fúvószenekar térzenéje után Gáll Enikő mond verset, majd Rozgonyi Attila polgármester ünnepi köszöntője hangzik el. Gábor Zsolt ünnepi műsora után koszorúzást tartanak. 11 órakor a görög katolikus templomban Benkő Péter színművész és Szabó Gyula énekes–gitáros as zenés irodalmi műsort.