A Malév is átvizsgálja a Boing-737-es gépeit

A Malév is átvizsgálja mind a 18 darab Boing-737-es repülőgépét, miután az amerikai légügyi hatóság elrendelte a gépcsalád összes típusának az ellenőrzését az Egyesült Államokban – tudta meg a Független Hírügynökség a magyar légitársaság kommunikációs igazgatójától kedden. A vizsgálat azért vál szükségessé, mert augusztus 19-én kigyulladt majd felrobbant a China Airlines egyik ilyen repülőgépe egy műszaki hiba miatt.

Az amerikai Boing gyár augusztus 25-én tájékoztatatta valamennyi B737NG típust üzemeltető társaságot, így a Malévet is. Az amerikai légügyi hatóság is kiadott egy légialkalmassági direktívát, amelyet a Malév is kötelező érvényűnek tekint, és a szükséges ellenőrzéseket a flotta valamennyi B737NG repülőgépén haladéktalanul végrehajtja – közölte a Malév.

Az ellenőrzéseket az orrsegédszárny sín rögzítésén kell végrehajtani. A 18 gép vizsgálata összesen 8 munkaórát vesz igénybe, költsége így elhanyagolható. Az ellenőrzés a menetrendet nem befolyásolja – mondta Németh Krisztina.

A tajvani China Airlines tájékoztatása szerint azért gyulladt ki a bal oldali szárnyon lévő hajtómű, mert lyukas volt az üzemanyagtartály és kifolyt a kerozin. Az incidens Japánban, az okinavai repülőtéren történt augusztus 19-én. A 165 utast még időben ki tudták menteni a mentőcsúszdákon. Alig hagyta el az utolsó utas a gépet, a Boeing 737-es felrobbant, a detonáció pedig kettészakította a géptörzset.