A Malév a oneworld fedélzetén

Új fejezet a Malév történetében, hogy a társaság oneworld tagja lett, a magyar légitársaság ezzel a legjobbakhoz csatlakozott – mondta Borisz Abramovics, a Malév új elnöke a ferihegyi kifutón rendezett ünnepi rendezvényen csütörtökön. A Malév április elsejétől lesz hivatalosan is a tagja oneworld-nek, a világ vezető légiszövetségének. Veres János pénzügyminiszter kiemelte, hogy a oneworld a kelet-európai régióban a Malévot vette fel elsőként tagjai közé. Gönci János vezérigazgató szerint a Malév stabil, nyereséges társaság lehet a csatlakozás és az új, tőkeerős tulajdonos révén.

A Malév jelenlegi nyári menetrendje alapján az utasok 35 ország 57 városába utazhatnak a légitársasággal. Vasárnaptól azonban 150 ország 700 repülőterére juthatnak el úgy, akár több átszállással is, hogy mindössze 1 Malév-jegyet vásárolnak – ismertette az utasok számára a oneworld-csatlakozás egyik legjelentősebb hozadékát a társaság vezérigazgatója. Az 1999-ben megalakult oneworldnek az American Airlines, a British Airways, a Cathay Pacific, a Finnair, az Iberia, a LAN és a Quantas a tagja jelenleg. Hozzájuk csatlakozik április elsejével a Japan Airlines, a Royal Jordanian és a Malév, valamint a LAN-csoport két leányvállalata, a LAN Argentina és a LAN Ecuador.

A oneworld számára kulcsfontosságú a Malév csatlakozása a szövetség eddigi legnagyobb bővítése keretében – közölte John McCulloch. A oneworld vezetője hangsúlyozta: a légiszövetség utasai számára Budapest könnyebben megközelíthetővé válik, a magyarok pedig még egyszerűbben utazhatnak világszerte.

A Malév 2006-ra null-szaldót tervezett, mégis viszonylag nagy veszteség keletkezett az év végére – mondta el a társaság vezérigazgatója a Független Hírügynökségnek. Hogy pontosan mennyi, azt Gönci János nem árulta el, mert közlése szerint még nincs elfogadott mérlege a társaságnak. A veszteség nem várt mértékét az üzemanyagárak emelkedésével magyarázta, de 3 milliárd forinttal többet kellett fizetniük a repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-nek is, és jelentős béremelést hajtottak végre – mondta a vezérigazgató. Erre az évre minimális veszteséget, 2008-ra pedig szerény nyereséget terveznek – közölte Gönci János, aki 4-8 milliárd forint közötti eredményjavulást vár a oneworld-csatlakozástól.

A csatlakozási ünnepség után a Malév privatizációs pályázatán nyertes AirBridge Zrt. és az orosz állami Vnyesekonombank vezetői aláírták a 82 millió eurós, vagyis több mint 20 milliárd forintos befektetés finanszírozásáról szóló szerződést.