A mai a régi ezresek utolsó napja

Pénteken lehet utoljára fizetni a boltokban a régi, fémcsík nélkül 1000 forintossal. A kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek és posták azonban még legalább fél évig becserélik a régi ezreseket. Az új és a régi típusú ezresek között az a legfontosabb különbség, hogy az új 1000 forintos előoldalára vörösréz színű, hullámos vonalú, hologram hatású fémcsík, továbbá gyöngyház színű, irizáló nyomat került.

Péntektől bevonja a 2006 előtt kibocsátott ezerforintosokat a Magyar Nemzeti Bank. Szeptember 1-től az ezresek közül csak a fémcsíkkal ellátott bankjegyekkel lehet fizetni.
A Magyar Nemzeti Bank 2006. április 10-én bocsátotta ki az új, korszerű biztonsági elemekkel ellátott 1000 forintos bankjegyeket, idén január 1-től pedig már csak ezt a korszerűbb, biztonságosabb, fémcsíkkal ellátott 1000 forintost hozta forgalomba. Így a régiek részaránya folyamatosan csökkent, s a mindennapi vásárlások alkalmával már csak elvétve találni fémcsík nélküli ezrest – tájékoztatott a jegybank.

Akinél még mindig van régi típusú, azaz fémcsík nélküli 1000 forintos bankjegy, péntekig felhasználhatja, vásárolhat vele, de szeptembertől már csak a fémcsíkkal ellátott 1000 forintosokat fogadják el fizetéskor, mert a másik már nem lesz törvényes fizetőeszköz. Akinél ezután is marad 2006 előtt kibocsátott ezres, az a kereskedelmi bankokban, és a takarékszövetkezetek, valamint a posta fiókjaiban legalább fél évig, a Magyar Nemzeti Bankban pedig húsz évig, 2027. augusztus 31-ig névértéken válthatja be a régi ezreseket.