A magyiak komolyan készülnek

Magy – Anikó néni szólt egy magyar órán, ha kedvünk van, nevezzünk be a Ladik programba – mondta Budai Tamás, a magyi Palásti László Általános Iskola hetedikes tanulója. ladik [.pdf – 142KB]

Tetszett az ötlet a hetedikes diákoknak. Az osztály tizenöt tanulója közül öten, öt fiú – mind jóbarátok – azonnal jelentkeztek: Budai Tamás, Pálfi Tamás, Hederman Gergely, Varga Zoltán és Kéninger Zsolt. S elnevezték magukat Arany Tollaknak.

– Nincsen gond ezekkel a tanulókkal, remek gyerekek ezek a hetedikesek – mondja Tóbiás Anikó magyar tanárnő.

– A csapat tagjai jeles, kitűnő tanulók. Szeretnek tanulni, úgy érzem jól felkészülnek a további tanulmányaikra.

A verseny első feladata az újságban megjelent totó kitöltése volt. Nem okozott gondot nekik. A második feladat pedig igazi csapatmunka volt számukra.

 Olvassák az újságot

Ennek a csapatmunkának köszönhetően maximális pontszámot ért el az Arany Tollak gárdája. Hogyan tovább, miként készülnek a megyei megmérettetésre?

– Nincsen különösebb taktikánk – szól közbe Gergely. – Mindennap olvassuk az újságot, valamennyiőnknek jár otthon a Kelet-Magyarország.

Arra a kérdésre: melyik a kedvenc rovatuk, témájuk, a következőt mondták: én a hátsó oldalt szeretem a legjobban, olvassuk a jegyzetet is, én a címek alapján döntök, én megfejtem a Sudokut is…, és sorolják ismereteiket az újságról. Viszont egyben közös volt a véleményük: a sport mindenelőtt.

Abból bármennyi lenne, azt is kevésnek tartanák. Arra a kérdésre: miről írnának, mit olvasnának még, csak úgy ömlik belőlük a szó. Még többet az iskoláról, jó lenne egy oldal a fiataloknak, ebben zenéről, divatról, hasonló korú kortársaikról olvasnának szívesen.

A kis kitérő után visszatérünk a vetélkedőhöz. Zoli szerint jó ötlet volt elindítani, mert megismerteti a diákokkal az újságírást, a szerkesztést, és mivel a verseny arra készteti a gyerekeket, hogy minél többet kutassanak az újságban, felkelti érdeklődésüket az írások témái, valamint az olvasás iránt is. S persze amióta jelentkeztek a médiaismereti vetélkedőre, szívesebben veszik kézbe a Kelet-Magyarországot.

A beszélgetés végén Zsolt foglalja össze a csapat ars poeticaját:

– Szeretnénk magunkat kipróbálni, mit tudunk ezen a téren. Ugyanis nagyon sok tanulmányi versenyen résztvettünk már, szeretjük a kihívást. Éppen ezért a Kelet-Magyarország olvasása mellett állandón olvassuk a szon híreit, nézzük a képeket. Komolyan készülünk az áprilisi 19-i megyei döntőre.

– Sipos Béla –