A magyarországi szakemberhiányról

A magyarországi szakemberhiányról
Egy városban fellépő gazdasági változás egy egészen új területet nyithat meg a vállalatok számára.

Szolnokon a gazdaság jelentős változáson ment át, ennek következtében a kisebb vállalkozásoknak lehetőségük nyílt érvényesülni. A mezőgazdasági beállítottság elhalványult, helyette életbe léptek a gépjárműipari vállalatok. Az autóiparban rengeteg szakembernek kínálnak munkalehetőséget, az autószerelő, az autóipari szakmérnök és a sok segédmunkás, szakmunkás képezi egy gyártási folyamat fő alkotóelemeit. Egy autó legyártása igencsak bonyolult folyamat, ezért több vállalat dolgozik egy közös célért (csak bizonyos elemeket gyártanak le, ezt továbbszállítják). Ha a szakemberekből hiány van ezen a területen, az értelemszerűen rontja a gyártási statisztikákat.

A szakmunka egy nagyon jól fizető munka, azonban sokan alábecsülik, mondván, hogy egy egyetem az igazi csúcs. Itt kell szót ejteni arról, hogy egy diplomásnak is éppen olyan nehéz elhelyezkednie, mint a szakmunkásnak. Sokan azért hagyják abba a tanulmányaikat itt, mert a megélhetés szempontjából minél hamarabb munkába szeretnének állni. Vagy egyszerűen nincs pénzük arra, hogy a további tanulmányukat finanszírozzák, vagy nem szeretnének „feleslegesen” négy évet kidobni az ablakon egy olyan diplomáért, amivel aztán az elhelyezkedés szintén nehéz lesz. Magyarországon szakemberhiány van, és ennek a legfőbb oka nem a szakemberek tényleges hiánya, ugyanis rengetegen tanulnak szakmát, csak az országban lévő elkeserítő minimálbér és fizetés miatt azonnal külföldre mennek egy jobb megélhetés reményében. Ez a diplomásokra is igaz, de őket a gyakorlati helyet biztosító cégek általában leszerződtetik oda, hogy ne menjen ki.

Egy szakmunkást kétszer olyan jól fizetnek meg külföldön, mint hazánkban. Igyekeznek a szakképzéseket, amelyekből szakemberhiány van, hiányszakmaként ösztöndíjjal jutalmazni, ez egy motiváló eszköze a szakmák tanulásának. Az építészeti iparban nagyon megcsappantak a szakemberek, az emelkedő ingatlanárak mellett az ő munkájukat pénzügyileg nem magasztalják. Saját vállalkozóként érhetnek el nagyobb pénzügyi sikereket, de ehhez magasan képzettnek kell lenni, és némi tőke is szükséges a vágyott célok elérésének érdekében. Építőipari szakmának számít az ács, az épületlakatos, a kőműves, a bádogos, a burkoló, a fűtésszerelő, a villanyszerelő, a festő. Az Országos Képzési Jegyzékben feltüntetett szakmák nagyon széles skálán mozognak, többségük hiányszakmának számít. Van, ahol gépekkel igyekszenek pótolni bizonyos munkákat, de egy jó szakembert sajnos nem lehet pótolni.

Miért olyan nagy jelentőségű az építőipar? Ez egyértelmű: az utakat, a vasutakat, a földalatti és feletti középületeket, a metró vonalakat, a társasházakat, a kertes házakat és a hidakat mind-mind ők építik fel. Az építészetben egyetemi végzettséggel építészmérnök és az őt kiegészítő építőmérnök, épületgépész mérnök, villamosmérnök végzettség szerezhető meg. Ezek természetesen sokkal jobban keresnek, mint az egyszerűbb szakmák. A vendéglátás terén is nagy szükség van szakképzett emberekre. Hiányszakmának számít a cukrász és a szakács. Éttermekben elengedhetetlenek ők is, de sajnos a hazai letelepedés munkaügyileg ma már nem vonzza az embereket. Szolnokon nagyon jó állásokkal találkozhatunk, a szakmabeli munkalehetőségek igencsak bőségesen kínálkoznak állások a Szolnok állás hirdetési oldalon. Érdemes egy hazai cégnél elhelyezkedni, hiszen azt a kevéske embert, aki itt marad, nagyon megbecsülik, így biztosan hosszabb távon lehet munkája.

– PR cikk –