A magyarok többsége szerint a klímaváltozás miatt volt idén hőség

Tízből nyolc magyar szerint az idei, szokatlanul nagy kánikulát elsősorban a globális felmelegedés okozhatta. A Szonda Ipsos országos felméréséből az is kiderül, hogy a nyarat a budapestiek érezték a legforróbbnak.

A magyarok négyötöde szerint az idei nyár melegebb volt a tavalyinál – a többi között ez derül ki a Szonda Ipsos reprezentatív mintán végzett országos felméréséből. A megkérdezettek közül leginkább a Budapesten élők mondták, hogy szinte kibírhatatlan volt a forróság. A fővárosiak majdnem 90 százaléka válaszolta, hogy a 2007-es kánikulát intenzívebbnek érezte a korábbi évekhez képest. Hasonló eredmény született az észak-magyarországi régióban, ott a minden hetedik megkérdezett vélte úgy, hogy az időjárásunk rendkívül változékony.

A szokatlan forróság legfőbb okának a felmérésben résztvevők 78 százaléka a globális felmelegedést jelölte meg. Ebben a kérdésben a 60 év felettiek bizonytalanabbak voltak, 20 százalékuk nem tudta pontosan megnevezni, hogy szerintük mi állhat az idei nyár alakulásának hátterében.