A magyarok több mint negyven százaléka stresszesnek tartja a munkáját

Tízből négy magyar úgy érzi, túl sok stressz éri a munkahelyén. Az unión belül egyébként hasonló az arány, hisz az EU munkavállalóinak 41 százaléka szerint túl megerőltető és idegőrlő az, amivel nap mint nap foglalkozik – derül ki a TNS piackutató cég felméréséből.

A vizsgálat 27 tagország 26 ezer 800 lakosát kérdezte a munkahelyi körülményekről. Az adatokból kitűnik, hogy a stressz főleg a menedzsereket és a magánvállakozókat érinti, a fizikai munkát végzők főleg a veszélyes és egészségtelen munkakörülményekre panaszkodnak; utóbbit egyébként a megkérdezettek 21 százaléka említette.

Az uniós munkavállalók 14 százaléka úgy gondolja, a szakmai, a családi, illetve a magánélet egyensúlyának fenntartását is akadályozza az állása. A magánvállalkozók, illetve az 55 évnél idősebb dolgozók optimistábbak ebben a kérdésben, háromnegyedük úgy gondolja, hogy be tudja osztani az idejét.

A nők többnyire bizakodóbbak, az alacsony iskolázottságúak azonban gyakran nyilatkoznak negatívan munkahelyi körülményeikről – írja a TNS. Az irodai stressz miatt egyébként Litvániában, Bulgáriában és Görögországban panaszkodtak a legtöbben, itt legalább 70 százalék volt az arány. Finnországban és Hollandiában csak a válaszadók negyede beszélt a stresszről, a skandináv országokban azonban 50 százalék körüli volt az arány.Sporthírek