A magyarok kétharmada volt biztos tavaly állásának megtartásában

Az alkalmazásban álló európaiak 84 százaléka biztos abban, hogy hosszabb ideig meg tudja tartani az állását, Magyarországon ez a mutató 68 százalék, ami az uniós rangsorban a második legalacsonyabb hányad – derül ki a TNS piackutató cég Eurobarometer című 2006. tavaszi kutatásából, amelyet most publikáltak.

Az európaiak optimizmusa 2004 őszén még 81 százalék volt, s akkor 17 százaléknyian nem voltak biztosak állásuk megtartásában. Két évvel később ezek aránya 13 százalékra csökkent, vagyis általános derűlátás jellemzi a kontinens munkavállalóinak többségét.

A szórás azonban óriási: Svédországban 92 százalékban mondták azt, hogy semmi veszély sem fenyegeti munkahelyüket, és több ország – Belgium, Ausztria, az Egyesült Királyság, Luxemburg, Dánia, valamint Csehország – mutatója éri el vagy haladja meg a 90 százalékot. Az Európai Unióban a szlovákok kifejezetten pesszimisták, csak 49 százalékuk biztos állása megtartásában. A januártól új EU-tagok, Románia és Bulgária a Magyarországival azonos, 69, illetve 68 százalékos “optimizmus-indexet” produkált.

A magyar adatok kapcsán hangsúlyozni kell, hogy az adatfelvétel egy évvel ezelőtt volt, amikor hazánkban még nem került nyilvánosságra a gazdasági stabilizációs csomag.Sporthírek