A magyarok kegyeit keresi Băsescu?

A magyarok kegyeit keresi Băsescu?
Traian Basescu államfő szombaton ebéden látta vendégül Hargita és Kovászna megye több önkormányzati vezetőjét és polgármesterét Kovászna fürdővárosban.

Traian Basescu azt követően találkozott a helyi vezetőkkel, hogy a múlt hét végi rövid székelyföldi magánlátogatása után visszatért Kovásznára, hogy feleségével együtt megismerkedjen a régióval és az ott élő emberekkel. Számos Hargita és Kovászna megyei települést felkeresett, mindenütt szóba elegyedett az emberekkel.

Aggasztó a szegénység

Bunta Levente, a Hargita megyei tanács elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az államfő is úgy véli, hogy a két megye legaggasztóbb gondja a szegénység. „Azt is elismeri, hogy a jelenlegi romániai régiók túl nagyok, emiatt nem működnek elég hatékonyan” – mondta Bunta, aki emlékeztetett arra, hogy ők maguk is óhajtják a régiók átszervezését, de félnek attól, hogy egy esetleges átalakításkor az ő kárukra rajzolják majd meg az új határokat. Basescu azonban úgy vélte, hogy a két megyének mindenképpen egy régióhoz kell tartoznia, természetellenes lenne, ha különválasztanák őket – mondta Bunta. A hargitai tanácselnök szerint ennyire közvetlen és barátságos beszélgetés tudomása szerint nem volt még székelyföldi önkormányzati vezetők és román államfő között. Fontos gesztusnak nevezte a találkozón szintén részt vevő Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, hogy az államfő kötetlen beszélgetésre hívta a két megye vezetőit. Emlékeztetett arra, hogy Basescu meglátogatta a 2005-ben árvíz sújtotta Farkaslakát is, hogy megnézze mennyire sikerült az újjáépítés. „Ez azt mutatja, hogy a két évvel ezelőtti látogatása sem csak pillanatnyi, politikai marketinges szempontból volt fontos számára” – vélte Szász, aki szerint Basescu nyitottságát jóhiszeműen kell fogadni. Demeter János, a Kovászna megyei tanács elnöke a protokolláris jelentőségén túl nem tulajdonított nagy fontosságot a találkozónak, mert Romániában az államfő nem rendelkezik azokkal a hatáskörökkel, amelyekkel egy megye fejlesztésébe hathatósan bele tudna szólni. Ugyanakkor nem árt, ha az államfő jobban odafigyel a régió helyzetére, és felismeri, hogy a két megye szegény. Felvetették, hogy több pénzforrás bevonásáért meg kellene alakítani az RMDSZ által szorgalmazott önálló székelyföldi fejlesztési régiót, de erre Basescu kitérően reagált.

„Éket verne” Basescu?

Demeter annak a magánvéleményének is hangot adott, hogy hosszabb távú stratégiát vél felfedezni az államfő székelyföldi látogatásában, illetve az ott folytatott megbeszéléseiben. Szerinte Basescu éket akar verni az RMDSZ és a választói közé, ugyanis Demeter szerint az államfő mindenkivel próbálja elhitetni, hogy ő akarja a decentralizációt, de ezzel szemben az RMDSZ nem támogatja az elképzelést, ami – mint fogalmazott – valótlanság. Emellett Basescu az önkormányzatok és a parlamenti politikusok közé is éket akar verni Demeter szerint, ugyanis az államfő többször kijelentette, hogy jobb lenne, ha több önkormányzati tapasztalattal rendelkező politikus kerülne a parlamentbe.

(MTI)