Ezt írtuk anno 2009-ben

2019.08.20. 17:00

A nem szívesen látott vendég

Ilyet se sokat láttak a magyarok: nyíltan nemet mondtak Szlovákiában a magyar államfő ünnepi jelenlétére.

Meglepte a magyar Külügyminisztériumot a hír, hogy nem szívesen látott vendégnek bélyegezte az aktuális szlovákiai politikai vezetés Sólyom László államfőt.

A köztársaság elnöke 2009 augusztusában készült Révkomáromba, hogy felavassa Szent István ottani szobrát. A három legfőbb közjogi méltóság – Ivan Gasparic államfő, Robert Fico miniszterelnök és Ivan Paska házelnök – a Szlovák Köztársaság elleni tudatos provokációnak minősítette a magyar államfő látogatását. Nem vállalnak felelősséget a következményekért, beleértve a szlovák–magyar viszony rosszabbodását is – írták a többi között ezeket a súlyos szavakat a közleményükbe.

A hír egyébként az augusztus 20-i beszámolók között került az Észak-Magyarország olvasói elé: Sólyom László a tisztavatáson beszélt.

Minden magyar ünnepe

A többi között azt mondta: Szent István napja minden magyar ünnepe a Kárpát-medencében és az egész világon. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar állam és a magyarság soha nem estek egybe, a magyar államnak kezdettől más nemzetek is a részei voltak, és részei ma is, a magyarság egy része pedig – nemegyszer a nagyobbik hányada – a magyar állam határain kívül élt.

A köztársasági elnök a Szent István-i gondolatok jegyében egyébként kitért arra a körülményre is, hogy a kisebbségekben nem ellenséget, hanem értéket kell látni. Azzal a szemlélettel szemben, amely a kisebbségben ellenséget vagy legalábbis problémát lát, van egy másik látásmód is, amely értéknek és az ország gazdagodásának tartja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában