A Magyar Vöröskeresztet nem befolyásolja a pénzügyi válság

A Nemzetközi Vöröskeresztet érintő esetleges nehézségek egyelőre nincsenek hatással a hazai szervezetre – mondta a Független Hírügynökségnek a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője. Harrach Gábor szerint elképzelhető, hogy megcsappan az adakozókedv, de felértékelődik az önkéntes munka értéke a pénzügyi válság idején.

Megkongatta a vészharangot a Nemzetközi Vöröskereszt. A szervezet főtitkára, Bekele Geleta egy johannesburgi konferencián azt mondta: a globális pénzügyi válság miatt veszélybe kerülhet a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaság költségvetése. Véleménye szerint a krizis miatt a kormányok elsősorban a saját állampolgáraik megsegítésére koncentrálnak, vagyis kevesebb pénz juthat a segélyprogramokra. A főtitkár szerint az sem kizárt, hogy elbocsátásokra és szigorú költségcsökkentésre lesz szükség.

A Magyar Vöröskeresztet nem érinti a nemzetközi pénzügyi válság – mondta a Független Hírügynökségnek a hazai szervezet kommunikációs vezetője. Harrach Gábor szerint valóban elképzelhető, hogy a jelenlegi helyzetben megcsappan az adományozó kedv, és emiatt világszerte kevesebb jut majd a rászorulóknak. Ugyanakkor a Magyar Vöröskereszt munkáját nem befolyásolják a nemzetközi szervezettel kapcsolatos pénzügyi nehézségek. A magyar adományozók anyagi vagy tárgyi segítsége a hazai Vöröskereszthez kerül, vagyis mindenkit szeretnének megnyugtatni, hogy a támogatásuk eljut a megfelelő helyre – tette hozzá a szakember.

Harrach Gábor úgy véli, hogy a pénzügyi válság ellenére – vagy talán éppen amiatt – az önkéntesség felértékelődik az előttünk álló időszakban. Az önkéntesek ellenszolgáltatás nélkül végeznek el különböző munkákat, és ennek a karitatív tevékenységnek az értéke milliókban kifejezhető. A Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője szerint a nagy önkéntes bázissal rendelkező segélyszervezetek tudják majd különösebb gond nélkül venni a pénzügyi válság akadályait. Hozzátette: a Magyar Vöröskeresztnek több tízezer önkéntese van, akiket folyamatosan megszólítanak és el tudnak érni, ha szükség van rájuk.Sporthírek