A magyar vállalatvezetők jobban bíznak saját ágazatukban, mint az egész gazdaságban

Pozitívabban látják saját szektoruk jövőjét a magyar vállalatvezetők, mint fél évvel korábban, a gazdaság egészére vonatkozó várakozásaik pedig összhangban vannak a nemzetközi felmérésben mértekkel.

Ez derül ki az Ernst & Young legfrissebb magyarországi Tőkebizalmi barométeréből, amely igyekszik mérhetővé tenni vállalati bizalom alakulását az elhúzódó piaci bizonytalanság idején. A magyar gazdasági élet kulcsszereplőit megkérdező felmérés arra is rámutat, hogy a vállalatvezetők egyre fontosabbnak tartják a kutatás-fejlesztést.

“A tőkebizalmi barométer képet ad számunkra a magyar vállalkozások várakozásairól, problémáiról és terveiről; lehetőséget ad a fél évvel korábbi véleményekkel, illetve a nemzetközi felmérés eredményeivel való összehasonlításra. A legtöbb kérdésben a magyar vállalatvezetők a nemzetközi átlaghoz hasonló problémákról és a problémákra adott hasonló válaszokról számolnak be. Néhány területen azonban vannak eltérések, a leghangsúlyosabb talán a hitel és tőke helyzet alakulásában tapasztalható, míg a nemzetközi felmérés válaszadóinak több mint fele a finanszírozási helyzet javulásáról számolt be az elmúlt félévben, Magyarországon ez az arány mindössze 20 százalék” – mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezető partnere.

A megkérdezett magyar vállalatvezetők a fél évvel ezelőtti felméréshez képest optimistábbak a saját szektorukat illetően, mint a gazdaság egészével kapcsolatosan. A válaszadók mintegy fele úgy gondolja, hogy saját ágazatában egy éven belül véget ér a visszaesés, ezen belül 25 százalékuk úgy véli, ez már akár fél éven belül megtörténhet. A gazdaság egészét illetően a válaszadók várakozása egybeesik a globális felmérés eredményével, vagyis harmaduk bízik az egy éven belüli kibontakozásban – mutat rá a Tőkebizalmi barométer.

A válaszadók cégeinek túlnyomó többsége még mindig az organikus növekedésre helyezi a hangsúlyt, de nemzetközi összehasonlításban továbbra is magas azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek napi likviditási problémákkal küzdenek. Ez összhangban van azzal, hogy a megkérdezettek mindössze 20 százaléka vélte úgy, hogy cége finanszírozási helyzete javult az elmúlt félévben, míg a nemzetközi felmérésben a résztvevők közel fele javulásról számolt be.

A fél évvel korábbi felméréssel való összehasonlításban előre lépett, és így a negyedik helyre került a tőkeallokáció céljai között a kutatás-fejlesztés, amelynek jelentősége tizenöt százalékkal nőtt a vállalatvezetők fél évvel ezelőtti értékeléséhez képest. A 25 százalékpontos arány azonban még mindig elmarad a nemzetközi több mint 41 százalékos értéktől.

Bár a magyarországi válaszadók többsége úgy értékelte, hogy valamelyest javultak a sikeres akvizíciós tevékenység kilátásai, a befektetői, illetve finanszírozói óvatosságot látják továbbra is a legnagyobb akadálynak a tervezett tranzakciók szempontjából, amit az üzleti értékelési bizonytalanságának problémája követ.

Az Ernst & Young magyarországi jelentése a 36 ország több mint 600 vállalatvezetőjének megkérdezésével készült nemzetközi Tőkebizalmi barométer adaptációja. A magyar jelentés mintegy negyven cégvezető 2010 novemberében és decemberében történt megkérdezésével készült.
– Független Hírügynökség –