A magyar vállalatok vannak a legkevésbé tisztában az illegális szoftverek veszélyeivel

A magyar kis- és középvállalatoknak van a legkevesebb fogalmuk arról, hogyan érdemes kezelni a vállalati szoftvereket – derül ki az Üzleti Szoftver Szövetség (BSA) megbízásából 9 európai országban végzett felmérésből. Európai szinten a megkérdezettek ötöde szerint nincs kockázata az illegális szoftverek használatának. Ugyanennyien gondolják, hogy kockázatot főként az illegalitás büntetőjogi következményei jelentenek.

A magyarországi kis- és középvállalatok (kkv) 63 százaléka a büntetőjogi következményeket tekinti az illegális szoftverhasználattal járó legfontosabb kockázatnak – ez a legmagasabb arány Európában. Csupán 9 százalékuk ismeri viszont a szoftvereszköz-gazdálkodás elemeit és ezen belül a szoftvernyilvántartást. Ez viszont a legalacsonyabb arány.

Európában a kkv-k közel fele nem biztos abban, hogy legális szoftvert használ. Ötödük nem tekinti gazdálkodásbeli veszélyforrásnak az illegális szoftverek használatát, és szintén ötödük a jogi következményeket tartja legnagyobb veszélyüknek. A több ismerettel rendelkezők kiemelték, hogy az illegális szoftverekkel nagyobb az adatvesztés lehetősége, illetve a kémprogramok és vírusok által jelentett kockázatok aránya.

A vizsgálat szerint a vállalkozások jobban tudatában vannak az illegális szoftverek kockázatainak Európa keleti felén, ám azt mégis vállalják. A BSA felhívja a kkv-k figyelmét, hogy az engedéllyel nem rendelkező szoftverek – a legális verziókkal ellentétben – nem kapnak a gyártóktól szervízszolgáltatást, teljesítményjavító programokat és programfrissítéseket. Ez azt is jelenti, hogy ezek a vállalatok nem tudnak annyit profitálni a szoftver teljesítményéből, ráadásul adataik biztonságát veszélyeztetik.