A magyar-ukrán erőműről egyelőre senki nem tud – Magyar Hírlap

Közös vízi erőművet épít Ukrajna és Magyarország – jelentette be néhány hete a miniszterelnök. Az új létesítményről egyelőre senki nem tud semmit. A Miniszterelnöki Iroda sajtóosztálya azt mondta: Gyurcsány Ferenc bejelentése szándék megfogalmazása volt, amelynek lehetőségét szakembereknek kell megvizsgálniuk.

Az új erőmű óránknét húsz megawattos teljesítménye elenyésző Magyarország 8500 megawattos erőművi kapacitásához képest, főleg, hogy kétfelé oszlik – tájékoztatta a lapot a Magyar Energiahivatal egyik szakértője. Hozzátette: hozzájuk semmilyen megkeresés nem érkezett Ukrajnából az ügyben.

A Felső-tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője sem tud a létesítményről, mint mondta: az erőmű eddig nem szerepelt a határvízi tárgyalásokon.

A lap egyik forrása lehetséges helyszínek között említette a határ közvetlen közlelében lévő Bobovét, azaz Tiszabökényt, a Huszt előtti szakaszt és a Kárpátok előterét.

Mayer István , a Vithuki Kht. vízgazdálkodási igazgatójának sincs tudomása arról, hogy valaki konkrét tervvel állt volna elő az ügyben.