Színház

2019.10.04. 11:35

Dupla premier: nők, férfiak, egyes esetek

Két bemutatót is tartanak ezen a héten a Miskolci Nemzeti Színházban.

Don Juan előadás

Fotó: Bujdos Tibor

A nagyszínházban pénteken este 7 órakor viszik színre Molière Don Juan című művét.

A pillanatnak él

Don Juan, a híres nőcsábász legújabb szerelme Donna Elvira, akit sikerül megszöktetnie a kolostorból. De mire megszerzi a nőt, már beleszeret valaki másba. És nem csak a nőkkel ilyen kíméletlen. Mindent és mindenkit megszerez, amire vágyik. Don Juan a pillanatnak él, minden percben habzsolja és élvezi az életet. És nem tűr senkit, aki ezt megakadályozná, aki ellenállna életszomjának, és végeredményben őneki. Történetében szerelem és halál, életvágy és megsemmisülés szervesen összekapcsolódik. De le lehet-e győzni szerelemmel a megsemmisülést? – teszi fel a kérdést az előadást ajánlva a színház. A Petri György fordítását használó miskolci változatot Szőcs Artur rendezte. A címszerepben Simon Zoltánt láthatjuk. Szolgáját, Sganarelle-t Gáspár Tibor, Donna Elvirát Mészöly Anna alakítja.

 

Szombaton este 7-től a Játékszínben mutatják be Edward Albee világhírű drámáját. A Nem félünk a farkastól rendezője, Székely Kriszta vendégként érkezett a fővárosi Katona József Színházból (de nem ismeretlen Miskolcon, hiszen a Bartók Plusz Operafesztivál számára ő rendezte Beischer-Matyó Tamás: Kreatív kapcsolatok című művét 2016-ban, amelyet akkor a nagyszínházban adtak elő).

Alkoholgőzös éjszaka

„Jó hozzám, de én legyalázom, megértő, én meg ellököm, megnevettet, erre azért is visszafojtom a röhögést, éjszaka úgy ölel, hogy… forrón ölel, én meg cserébe véresre harapom, minden játszmát megtanul egy pillanat alatt, ahogy variálom a szabályokat, és boldoggá tesz, de én meg nem akarok boldog lenni, pedig igazából boldog akarok lenni.”

Martha és George, ötvenen túli értelmiségi házaspár, egy alkoholgőzös éjszakán vendégül látják George fiatal kollégáját, Nicket és feleségét, Honey-t. Ahogy Martha egyre szélsőségesebb állapotba kerül, a baráti ismerkedés feszült játszmává alakul, és a szemünk előtt tárul fel egy házasság – idézi fel a történetet ajánlójában a Miskolci Nemzeti Színház.

 

A kis térben bemutatásra váró előadás különleges koncentrációt vár el a szereplőktől, a nagyrealizmus ebben a közelségben élménynek sem mindennapi. A Nem félünk a farkastól szereplői: Nádasy Erika (Martha), Görög László (George), Czakó Julianna (Honey) és Papp Endre (Nick).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában