A magyar népzene hétvégéje Debrecenben

Ezen a hétvégén a népzene a főszereplő a hagyományos debreceni Cívis Korzón. Az ingyenes, utcai fesztiválon magyar fellépőktől hallhatja a közönség például a dunántúli és a moldvai muzsikát, de feltűnnek kínai, indiai, közép-ázsiai motívumok is.

A Cívis Korzót hagyományosan minden év nyarán tartják meg Debrecenben. Az egy hónapos programban idén már negyedszer ad otthon a város az úgynevezett Folkhétvégének. A szombati műsorban lemezbemutató koncertet tart a Csík zenekar. A Legényes zenekar és frontembere, Berecz András ezúttal nemcsak mesél, hanem zenél is. Ugyancsak szombaton lép színpadra a debreceni Kossuth téren a Napra együttes, amely hanem elektronikus és népi hangszereket kombinálva újraértelmezi a széki, mezőségi és kalotaszegi muzsikát.

A vasárnapi műsorban Adamóczki Béla tárogatóművész ad koncertet, valamint Pál István “Szalonna” és Bandája a tőlük megszokott autentikus muzsika mellett népzenei feldolgozásokat is játszik. Az est zárásaként pedig a Vágtázó Csodaszarvas lép színpadra, amelynek őserejű világzenéjében feltűnnek kínai, indiai, közép-ázsiai motívumok és a moldvai, dunántúli magyar népzene elemei is.

A debreceni Cívis Korzó július végéig tart. A hónap utolsó hétvégéjén úgynevezett zenei csúcstalálkozót tartanak a “Visegrádi négyekkel”. Fellép a többi között a Largo Camino, a Kalengo és a Katan is.Sporthírek