A magyar kultúra napja – Tárlatvezetések, kiállítások Debrecenben

Akt.:
Számos programmal készülnek
Számos programmal készülnek - © Illusztráció: Matey István, archív
Debrecen – Tárlatvezetésekkel, kiállításokkal ünneplik a magyar kultúra napját Debrecenben.

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én este a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban január 21-én a műgyűjtő Antal Péter és a kiállítás kurátora, Nagy T. Katalin tart közös tárlatvezetést a Tisztelt Németh Lajos professzor! – Az Antal-Lusztig-gyűjtemény 50 éves című tárlaton.

A Déri Múzeumban rendhagyó tárlatvezetésre várják az érdeklődőket január 22-én.

A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 című időszaki kiállításon Korompai Balázs történész, muzeológus, a tárlat kurátora kalauzolja a látogatókat, akik egyebek mellett megtekinthetik a Szent Korona hiteles másolatát is.

Himnuszaink címmel a diákoknak tartanak játékos ismeretterjesztő foglalkozást január 22-én a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Benedek Elek fiókkönyvtárában. A tanulók előadást hallhatnak a magyar kultúra napjáról, Kölcsey Ferencről, a Himnuszról és a Székely Himnuszról is. A diákok saját himnusz írásával és címer készítésével is megpróbálkozhatnak.

A Benedek Elek fiókkönyvtárban Váradi Ferenc költő, főiskolai docens mutatja be H. Kliment Kata Hirtelen halál című novellagyűjteményét január 24-én.

A Józsai Közösségi Házban a helyi díszítőművészeti szakkör tagjainak alkotásaiból nyílik kiállítás január 21-én, az Ondódi és a Csapókerti Közösségi Házban pedig hajdúsági népzenei hagyományokat elevenít fel Bárdosi Ildikó népdalénekes január 22-én.

Vajda Mária néprajzkutató nyitja meg a Csapókert anno című fotókiállítást, amely a városrész múltját mutatja be. A tárlat a Csapókerti Közösségi Házban január 22-től látható. A Belvárosi Közösségi Házban január 23-án Sulyok Géza festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás.

A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.

– MTI –


Debrecen - Az előzőleg meghirdetett programmal ellentétben, január 22-én, kedden elmaradnak a fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Munkácsy Teremben – olvasható a Déri Múzeum internetes oldalán. Az előzetes tervek szerint így mutatták volna meg a szenvedéstörténet értelmét és Munkácsy hitének fe...

Az állandó kiállítás ingyen látható
Debrecen - Ady Endre halálának századik évfordulója alkalmából számos programmal készülnek a Szabó Magda Emlékház múzeumpedagógusai. Például január 28. és február 2. között azon érdeklődők, akik elszavalnak egy Ady-verset, ingyen tekinthetik meg az emlékházat. B. Pinczés Orsolya, a Debreceni Reformá...

Balról jobbra: Grecsó Krisztián, Jenei Gyula, Mészáros Márton, Áfra János
Debrecen - Grecsó Krisztián író-költővel, Jenei Gyula költővel és Mészáros Márton irodalomtörténésszel csütörtökön a Modem fogadóterében Áfra János szerkesztő beszélgetett. Az eseményen az Alföld folyóirat Halál számát mutatták be, így szóba jött például, mi készteti arra az embert, hogy foglalko...