Friss hírek

2009.06.09. 11:59

Nemzeti zarándoklat indul holnap a társadalmi békéért

<p>Nemzeti zarándokutat szervez az Élőlánc Magyarországért és számos hazai önkormányzat a válság nyomán kialakult társadalmi feszültség miatt. Az önkéntesek és szimptizánsaik az ország öt pontjából indulnak Budapestre azért, hogy ott június 20-án találkozzanak és megosszák gondolataikat a nyilvánossággal. A cél az, hogy az út közelebb hozza egymáshoz az embereket, hogy jelképesen áthidalja azt a távolságot, amelyet a gazdasági recesszió, illetve az erre adott politikai válaszok mélyítettek el - hangzott el a szervezők keddi sajtótájékoztatóján.</p>

A zarándokok június 10-én Pálházáról, 11-én Komlóskáról, 12-én Ópusztaszerről, 13-án Pannonhalmáról, 15-én pedig Somoskőújfaluból indulnak gyalog Budapestre. Minden esetben egy 25-30 fős alapcsapatot indítanak útnak, de ez később több száz fősre is duzzadhat. A zarándokút hossza összesen 259 kilométer; a résztvevők ebből átlagosan napi 25-30 kilométert tesznek meg - mondta az ötletgazda, Komlóska polgármestere.

A résztvevők a közöny és a beletörődés, illetve a megosztottság ellen mozgósítanak, az előítéletek és a félelem ellen lépnek fel. A szervezők elmondták: nem rögtönzött intézkedéseket, hanem a mostani válság természetének felismerésén alapuló cselekvési programot várnak a döntéshozóktól, és a zarándokút alatt is végig ezt fogják szorgalmazni. Emlékeztettek ugyanakkor, hogy a megmozdulás békés természetű, ezért arra kérnek minden csatlakozni kívánót, hogy politikai illetve pártjelvényt, zászlót ne hozzon magával.

A négy égtáj felől érkező csapatok a tervek szerint június 20-án érik el Budapestet, ahol fél 12-kor találkoznak a Lánchíd pesti hídfőjénél. Ezután a Szent István térre, a Bazilikához vonulnak, ahol ökumenikus imádság hangzik el. A zarándokok délután egy órától az Andrássy úton keresztül a Felvonulási térre mennek, ahol kettőtől nagygyűlést rendeznek. Itt a zarándokok képviselői ismertetik az út tanulságait, a válságból kivezető út tennivalóiról, illetve a társadalmi megbékélésről született gondolataikat.

A zarándoklatről bővebb információ a www.nemzetizarandoklat.hu internetes oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!