Nagyvilág

2013.03.23. 13:13

Egyetemistákkal találkozott Krakkóban Áder János

Krakkó, 2013. március 23., szombat (MTI) - Egyetemistákkal, köztük magyarul tanuló hallgatókkal találkozott Áder János köztársasági elnök szombat délelőtt a krakkói Jagelló Egyetemen.

Krakkó, 2013. március 23., szombat (MTI) - Egyetemistákkal, köztük magyarul tanuló hallgatókkal találkozott Áder János köztársasági elnök szombat délelőtt a krakkói Jagelló Egyetemen.

A kétnapos lengyelországi látogatáson tartózkodó államfő rövid beszédében felidézte, hogy 1987-ben - amikor a jelen lévő diákok többsége még nem is élt - feleségével és két barátjával járt Lengyelországban. Ekkor látogatott hazájába II. János Pál pápa, akit több városban is milliók hallgattak.

A köztársasági elnök hozzátette: barátaival - akikről később elmondta, egyikük, Orbán Viktor ma miniszterelnök, másikuk, Kövér László pedig az Országgyűlés elnöke - fiatalként belekóstolhattak a "Jaruzelski-rendszer vendégszeretetébe", mivel gdanski szállásadóikat megérkezésük előtt letartóztatták.

Áder János elmondta: II. János Pál pápa miséi máig emlékezetesek számára, azért is, mert azok később politikai tiltakozássá alakultak, amiből ők is megértették, hogy a lengyelekben ugyanolyan erős a szabadságvágy, mint a magyarokban.

A diákokhoz fordulva - akik között néhány magyar tanuló is volt - ezt mondta: a huszonöt évvel ezelőtti helyzettel szemben ők ma már szabadon utazhatnak. Azt tanácsolta nekik, hogy érdemes külföldre menniük tanulni, világot látni, hosszabb-rövidebb ideig dolgozni is, de sosem szabad elfelejteniük, hogy hol a szülőhazájuk.

A köztársasági elnököt a Jagelló Egyetemen Michal Heller rektor fogadta, majd a köztársasági elnök röviden elbeszélgetett Jacek Majchrowski krakkói polgármesterrel és Jerzy Millerrel, a kis-lengyelországi vajdaság vezetőjével. Áder János megemlékezett az intézmény magyar tanárainak és diákjainak, illetve a koncentrációs táborba deportált professzoroknak emléket állító táblánál is.

A köztársasági elnök ezután a közeli Tarnówba, Bem József szülővárosába utazik tovább, ahol a lengyel elnökkel együtt részt vesz a magyar-lengyel barátság napja alkalmából szervezett gálán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!