A magyar kultúra napja – A magyar himnusz születésnapján

Akt.:
A magyar kultúra napja – A magyar himnusz születésnapján
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én Csekén ­fejezte be a Himnusz ­írását, legalábbis ez a dátum ­s­zerepel a kéziraton.

A helyszín egyébként ­Szatmárcseke, amit ő ­Csekének rövidített le. A Himnusz később Erkel ­Ferenc zenéjével Magyarország ­nemzeti himnusza lett. A mű születésének időpontjára ­emlékezve ünnepeljük 1989 óta a magyar kultúra napját.

28 éve ünnepeljük

A nap megrendezésének ­ötlete a Wikipédia szerint Fasang Árpád zongora­művészhez köthető, aki ­először 1985-ben vetette fel ennek szükségességét.

A nap tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988 december végi ülésén tett ­felhívást, és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvény­sorozatot. Azóta rendre évente ünneplik meg ezt a napot.

Évezredes hagyományaink

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések ­alkalmat adnak arra, hogy ­nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyo­mányainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, ­továbbá – 1993 óta – az oktatás­sal, ­pedagógiai munkával kapcsolat­os díjakat is.

– ÉM-összefoglaló –


Pap Patrícia, Nótár Jázmina és Ganyi Krisztina
Miskolc - A gyerekek is úgy vélik, nemzeti imádságunk hitet és erőt ad. Megkérdeztük a ­Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulóit, ­miként ­vélekednek a magyar ­Himnuszról. Pap Patrícia 5. b: - Elgondolkodom, hogyan alapítottunk hazát, mennyit szenvedett a nép, mi ...

Pankucsi Márta
A Himnusz ­keletkezésének ­napját ünnepeljük január 22-én. Pankucsi Márta írása. Január 22-én ­ünnepeljük a Magyar ­Kultúra Napját. Ifj. Fasang Árpád zongoraművész kereste meg 1989-ben a férjemet: ­Furmann Imrét, azzal az ­ötlettel, hogy váljon a magyar kultúra napjává az a nap, ­melyen Kölcsey F...

Himnuszt éneklő diákok
Miskolc - A magyar kultúra napja alkalmából kérdeztük a diákokat és tanárukat a Himnuszról. Milyen szerepet tölt be az általános ­iskolások ­életében a Himnusz, ­kérdeztük ­Tamáska-Varga Ákostól, a miskolci ­Szalay ­Sámuel ­Református Két ­Tanítási Nyelvű Általános Iskola ­magyar-történelem szako...