A magyar konyha kialakulása és sokszínűsége

A magyar konyha kialakulása és sokszínűsége
A honfoglaló magyaroktól is maradtak írásos emlékeink, köztük egy recept is, amely így hangzik: „Végy tüzesre hevített öntöttvas vagy bronz üstöt, és amikor az olyan forró, hogy a belecsepegtetett víz azonnal gőzzé válik, dobjad bele a zsírjával együtt fölaprított disznóhúst vagy a faggyújával együtt apróra vágott birka húsát apróra vágott hagymával. Amikor ezt beledobjuk a forró üstbe, a nagy hő hatására hirtelen kiolvadó zsír vagy faggyú megpörköli a hagymát és a húst.”

Ezt még anno nem fűszerezték be, hogy megtartsák az étel tisztaságát. Ha jobban elgondolkodunk, rájövünk, hogy ez a recept a pörkölt elődje, amely annyiban tér el tőle, hogy a hungarikumnak számító fűszerpaprika hiányzik belőle, illetve a só és egyéb mai fűszer kiegészítések.

Természetesen más népektől is átvettünk recepteket, például a török hódoltság alatt török recepteket, a vándorló nomád népcsoportok általában széles ismerettel rendelkeztek. A különböző nemzetiségű királynők, akik magyar király feleségei lettek, vagy pont ellenkezőleg, szintén behozták az országba bajor, szász konyhaszokásaikat. A három részre tagolódó ország idejében a leginkább magyaros szokások Erdélyben maradtak fenn tisztán. Lássuk, kitől mit vett át a magyar konyha: a törököktől a pogácsát, a lángost, a bejglit és a töltött káposztát (amely felváltotta a magyar húsos káposztát), kedveltebbé váltak az édességek, a méz használata is elterjedt (mézeskalács, törökméz), illetve a kávézás kultúráját, így a kávéházak kialakulását is a török szokás behozatala eredményezte. Ezzel egy időben a bécsi konyha is érvényesült hazánkban, a francia vonások, mint a levesek, a lisztes rántás. Ennek nyomán alakult ki a magyar hungarikumnak számító főzelék is, legyen az bármilyen zöldségből. A pörkölt továbbfejlesztett változata a gulyásleves lett, a régi elkészítési szokása ma is megmaradt, bográcsban készítve az igazi. A kürtőskalács is magyar édességnek számít, de ez egyelőre vitatott. A magyarok nagyon sok kenyérfélét, illetve nagyon sok ételhez esznek kenyeret (a jóllakottság miatt, vagy a zsírosság enyhítése miatt)

A fűszerpaprika, mint mindennek a fűszere, egy mozgalomnak köszönhető, ahol is az összes magyar ételt felpaprikázták, hogy ezzel hangsúlyozzák azt, hogy más a magyar konyha, mint a többi. A gulyás, a pörkölt, a paprikás jelképpé vált, de érdemes megjegyezni, hogy a fűszerpaprika azért is lett olyan híres, mert az országban volt őshonos, remekül termett. A szegedi vagy kalocsai fűszerpaprika nem csak hazánkban, de a világban mindenhol ismert, mint a makói hagyma, amelyek ugyebár igazán gyakran szerepelnek magyar ételeinkben. A pörkölt nokedlivel egy teljes mértékben magyar fogás, a gulyásleves is (marhahúsból), a Jókai-bableves és a palócleves megjelenése is teljesen magyar hatásra alakult ki. Jellegzetes magyar ételek még a hortobágyi húsos palacsinta, a halászlé, a kolbász, hurka, disznósajt, és sok magyar édességgel is rendelkezünk, mint például a Dobos-torta, a Gundel-palacsinta, a somlói galuska, a Rigó Jancsi-szelet, Esterházy-torta, rétes, Rákóczi-túrós. Jellemző ránk a tejtermékek közül a tejföl használata, akár pörköltbe akár levesekbe, főzelékekbe, bármibe, illetve a Túró Rudi is egy kedvelt magyar csemege. Szegeden a paprika miatt nagy magyaros vonása van a városnak, de számos lehetőség rejlik még benne, veszem azt rengeteg a szegedi állás a SzegedAllas.hu weboldalon például, ahol biztosan talál megfelelő állást, akár egy jó magyar fűszergyárban, vagy élelmiszermérnök munkát, ha érdekli a fogyasztói ipar.

– PR cikk –